Potpisan sporazum o saradnji na evropskom naučno-istraživačkom projektu između hrvatskih vazduhoplovnih institucija i akademske zajednice

Izvor: TangoSix.rs, 04.Okt.2018, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisan sporazum o saradnji na evropskom naučno-istraživačkom projektu između hrvatskih vazduhoplovnih institucija i akademske zajednice

Sporazum o saradnji na evropskom naučno-istraživačkom projektu u vazduhoplovstvu (KAAT – Knowledge Alliance in Air Transport) između partnera iz Hrvatske potpisali su danas na Fakultetu prometnih znanosti dekan Tomislav Josip Mlinarić, direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP) Vlado Bagarić, predsednik Uprave Croatia Airlinesa Jasmin Bajić i predsednik Uprave Zrakoplovno-tehničkog centra Ivica Grebenar, sopšteno je iz HKZP-a.
Kako ističu, >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << to je prvi put da kompanije koje su nosioci vazduhoplovne delatnosti u Hrvatskoj aktivno sarađuju s akademskom zajednicom na nivou evropskog projekta čiji je cilj unapređenje inovacija u visokom obrazovanju:
– Projekat KAAT je deo ERASMUS+ KA2 (Cooperation for innovation and the exchange of good practices), a cilj projekta je na razini partnera iz 6 zemalja EU-a razviti novi nastavni plan i program združenog studija primjenom inovativnih pristupa u nastavi i učenju te pritom uspostaviti čvrstu suradnju između znanstvene zajednice i industrije te gospodarstva.
Voditelj projekta je Politehnika University iz Bukurešta, a pored partnera iz Hrvatske u projektu sudjeluju tvrtke i sveučilišta iz Portugala, Francuske, Italije, Slovačke i Rumunjske (ukupno 6 sveučilišta i 17 tvrtki iz zrakoplovstva i aeronautike). Projekt KAAT je započeo 1. siječnja 2018., a trajat će 36 mjeseci. Vrijednost projekta je 1 milijun eura. –
Najavljeno osnivanje Hrvatskog zrakoplovnog instituta / Foto: Ivica Drusany, HKZP Prema njihovim rečima, projektom KAAT biće predložen objedinjeni studijski program koji će biti usklađen s promenama zahteva društva i privrede, uvažavajući zahteve tržišta rada u oblasti vazduhoplovstva i time povećati mogućnost (samo)zapošljavanja i preduzetničkog delovanja.
– Uz to, studijski program bit će prilagođen potrebama tržišta rada sukladno Hrvatskom kvalifikacijskom okviru s definiranim standardima zanimanja i kvalifikacija te će proširiti suradnju s drugim domaćim i inozemnim institucijama i organizacijama koje djeluju u području zrakoplovstva. –
Tom prilikom, Baragić je najavio osnivanje Hrvatskog zrakoplovnog instituta koji će od početka do kraja školovati kontrolore avio-saobraćaja i drugo vazduhoplovno osoblje za potrebe HKZP-a, ali i nuditi svoje usluge na tržištu uz uključivanje naučne zajednice. Takođe, on je istakao da će HKZP dati stipendije određenom broju polaznika Fakulteta prometnih znanosti i da želi da bude uključen u proces selekcije kako bi oni koji se školuju za kontrolore to zaista mogli da rade, navode iz HKZP-a.

The post Potpisan sporazum o saradnji na evropskom naučno-istraživačkom projektu između hrvatskih vazduhoplovnih institucija i akademske zajednice appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.