Potpisan Sporazum o saradnji i koordinaciji u traganju i spasavanju u vazduhoplovstvu između zemalјa regiona

Izvor: TangoSix.rs, 24.Feb.2023, 06:58

Potpisan Sporazum o saradnji i koordinaciji u traganju i spasavanju u vazduhoplovstvu između zemalјa regiona

Kako je saopštio Direktorat civilnog vazduhoplovstva, u organizaciji Agencije za civilno vazduhoplovstvo Severne Makedonije, 22. februara u Ohridu, održana je ceremonija potpisivanja Sporazuma o saradnji i koordinaciji u traganju i spasavanju u vazduhoplovstvu (RASARAK) između Republike Srbije, Republike Severne Makedonije, Republike Crne Gore i Republike Slovenije.
Sporazum o saradnji i koordinaciji u traganju i spasavanju u vazduhoplovstvu, kojem je prisustvovao i ministar za saobraćaj >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << i komunikacije Severne Makedonije Blagoj Bočvarski, potpisali su generalni direktori vazduhoplovnih vlasti zemalјa potpisnica: Srbije, Severne Makedonije, Crne Gore i Slovenije.
– Ovakav memorandum predstavlja svojevrsni primer za čitav svet, budući da je prvi sporazum te vrste u Evropi, čime je ušao u anale Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva (ICAO) kao akt koji bi trebalo da imaju sve zemlje u svetu – rekla je direktorka Direktorata Srbije Mirjana Čizmarov.
Države regiona su na inicijativu Srbije osnovale SAR telo 2016. godine / Foto: DCV Direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo Severne Makedonije Tomislav Tuntev naglasio je da je glavni cilj Regionalnog savetodavnog komiteta za potragu i spasavanje u civilnom vazduhoplovstvu, usaglašavanje svih aktivnosti traganja i spasavanja i unapređenje prekogranične saradnje država članica.
Potpisani sporazum predstavlјa opšti okvir za saradnju i koordinaciju aktivnosti tela zaduženih za traganje i spasavanje u vazduhoplovstvu, a konkretne procedure za angažovanje spasilačkih jedinica na teritoriji druge države strane ugovornice biće definisane bilateralnim operativnim sporazumima.
Države regiona su, na inicijativu Srbije, osnovale 2016. godine Regionalni savetodavni komitet za traganje i spasavanje u civilnom vazduhoplovstvu, sa cilјem da se unapredi regionalna saradnja u oblasti traganja i spasavanja u civilnom vazduhoplovstvu i ispune standardi i preporučene prakse koje je usvojio ICAO.
U Regionalnom savetodavnom komitetu za traganje i spasavanje u civilnom vazduhoplovstvu trenutno učestvuje 10 zemalјa: Srbija, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Slovačka, Slovenija, Crna Gora, Hrvatska, Bugarska, Mađarska, i Češka, kao i krovne organizacije u civilnom vazduhoplovstvu – Evropska organizacija za bezbednost vazdušne plovidbe (Eurocontrol) i ICAO.
The post Potpisan Sporazum o saradnji i koordinaciji u traganju i spasavanju u vazduhoplovstvu između zemalјa regiona appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.