Izvor: B92, 06.Okt.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisan Sporazum o povratku izbeglih osoba iz SCG i BIH

Beograd -- Ministar za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore Rasim Ljajić i ministar za ljudska prava i izbeglice Bosne i Hercegovine Mirsad Kebo potpisali su u ponedeljak u Beogradu bilateralni Sporazum o povratku izbeglica. Potpisnici Sporazuma obavezali su se da će urediti uslove za dobrovoljan, organizovan i međusobno usaglašen povratak izbeglih lica iz BIH koja privremeno borave u SCG i obratno. Oni su se obavezali i da će svim izbeglim osobama pružiti bezbednost i zaštitu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bez diskriminacije, u skladu sa najvišim međunarodnim standardima u zaštiti ljudskih prava i sloboda.

Ministar za ljudska i manjinska prava SCG, nakon potpisivanja Sporazuma, izjavio je da je taj akt izuzetno značajan za unapređenje bilateralnih odnosa Beograda i Sarajeva, ali i za ostaavarivanje prava izbeglica na teritorijama dveju zemalja. Rasim Ljajić je istakao da se na osnovu tog sporazuma stvara dodatni pravni osnov za ubrzanje procesa povratka i ostvarivanje stanarskih i imovinskih prava izbeglih lica u obe države. "Pitanje povratka izbeglica dugo je opterećivalo odnose dve zemlje. Danas je to pitanje sve manje političko i bezbednosno, a sve više ekonomsko i humanitarno", rekao je Ljajić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.