Izvor: B92, 02.Feb.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Potonućete" u knjizi na mađarskom

Novi Sad -- Pokrajinski sekretar za obrazovanje zahteva povlačenje jednog udžbenika na mađarskom jeziku zbog sporne naslovne strane.

Pokrajinski sekretar za obrazovanje i kulturu Zoltan Bunjik zatražio je od Ministarstva prosvete Srbije da iz distribucije budu povučene Zbirke zadataka sa pitanjima i rešenjima iz mađarskog jezika, zbog neprimerenih sadržaja. Ministarstvo prosvete je saopštilo da će povući spornu zbirku zadataka iz mađarskog jezika.

Bunjik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je naveo da su na naslovnoj strani pomenute zbirke na mađarskom jeziku nalaze poruke koje u prevodu na srpski glase: "Mogao bi da odeš" i "Potonućete".

On je rekao da su zbirke juče i prekjuče distribuirane po školama i da su učenici nakon toga došli da se žale u Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i kulturu. Sporne zbirke se mogu naći u slobodnoj prodaji i u "Prosvetnom pregledu", koji je i štampao zbirku.

"Smatramo da ovako gruba greška ne može biti slučajna i zahtevamo od Ministarstva prosvete da utvrdi ko je odgovoran za ovo i da povuče zbirku zadataka iz distribucije", kazao je Bunjik.

Integracija vojvođanskih manjina

Ministar pravde Srbije Zoran Stojković i vojvođanski sekretar za propise, upravu i nacionalne manjine Tamaš Korhec razgovarali su o učešću predstavnika manjina u pravosuđu Srbije. Korhec je posle sastanka ocenio da ministarstvo pravde ozbiljno shvata ovaj problem i da će se u tom pravcu preduzeti konkretni koraci: "Razmotrićemo nove sistematizacije da one omogućuju ostvarivanje službene upotrebe jezika pripadnicima nacionalnih manjina, a isto tako i kod kadrovske politike, kod imenovanja na pravosudne funkcije odgovoreno je da ćemo uzeti u obzir i nacionalnu strukturu na teritoriji ili na području suda gde se sudija imenuje." Ministar Stojković i vojvođanski sekretar za nacionalne manjine sastaće se ponovo u naredne dve nedelje u Novom Sadu, kako bi proverili šta je od dogovorenog i realizovano.

Tamaš Korhec, kaže za B92 da je tokom dana razgovarao i sa ministrom prosvete Slobodanom Vuksanovićem. Dogovoreno je da se preko školskog sistema afirmiše više jezičnost kod mladih u Vojvodini, a pogotovo u sredinama gde su nacionalne manjine zastupljene u većem broju: "Pripremićemo mogućnost da se kao drugi strani jezik u odeljenjima na srpskom nastavnom jeziku uči jezik nacionalne manjine koja je u toj sredini dominantna ili prisutna. Isto tako razmotrićemo i reviziju školskog programa srpskog jezika u školama na jezicima nacionalnih manjina, pošto se ispostavilo da ti programi ne omogućuju efikasno učenje srpskog jezika, a efikasno učenje srpskog jezika za pripadnike nacionalnih manjina je takođe važan aspekt njihove afirmacije i integracije u naše društvo."

Ministarstvo sporta podržalo je projekat Izvršnog veća Vojvodine "Afirmacija multikulturalnosti i tolerancije u Vojvodini", a ministar Vuksanović je najavio i finansijsku pomoć u realizaciju ovog projekta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.