Potapanje pravne države

Izvor: Politika, Beta, 22.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potapanje pravne države

Neverica zbog zahteva Ministarstva ekonomije da se prekinu sva suđenja iz domena radnih odnosa

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja zaista je 16. marta, s potpisom državnog sekretara Nebojše Ćirića, uputilo Ministarstvu pravde dopis u kome se traži prekid svih suđenja i zamrzavanje izvršenja pravosnažnih sudskih odluka iz domena radnih odnosa, a onda je Vrhovni sud taj dopis prosledio sudovima.

Čitalac će lako prepoznati da je reč o hiljadama sudskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << postupaka koji su u toku ili su presuđeni, zbog toga što su zaposleni ostali prikraćeni za neisplaćene zarade, otpušteni s posla protivno slovu zakona, bili žrtve mobinga ili na neki četvrti način došli u situaciju da traže sudsku zaštitu zbog povređenih prava iz radnog odnosa.

Pomenuti dopis je stigao u Ministarstvo pravde, potvrdio je za „Politiku” Slobodan Homen, državni sekretar ovog ministarstva. Po njegovim rečima, ono je zbog slova zakona i neka vrsta središnje tačke u povezivanju aktivnosti i komunikaciji ministarstava i drugih vladinih i državnih organa.

„U toku meseca dobijemo nekoliko stotina dopisa koje potom prosleđujemo dalje, na razne adrese, a mnoge i na adresu Vrhovnog suda”, objašnjava Homen.

Na naše pitanje kako je moguće da Ministarstvo pravde distribuira dopis čiji sadržaj krši elementarna načela pravne države, ignoriše principe podele vlasti i nezavisnog sudstva, Homen odgovara da se uloga Ministarstva pravde ne sastoji u tomu da arbitrira i da procenjuje sadržaj pristiglih dopisa jer je to, u konkretnom slučaju, obaveza koju na sebe treba da preuzme Vrhovni sud.

„Uzeli smo originalni dopis, stavili ga u koverat i prosledili bez komentara Vrhovnom sudu”, rekao nam je Slobodan Homen.

Portparol Vrhovnog suda, Vesna Dabić, juče, nažalost, ovim povodom nije mogla da saopšti nikakav komentar za „Politiku” jer nema saznanja da je dopis iz Ministarstva ekonomije, preko Ministarstva pravde, stigao u Vrhovni sud Srbije, niti joj je poznato da je iz Vrhovnog suda distribuiran na adrese okružnih i opštinskih sudova u Srbiji.

„Ne mogu da kažem ništa, ali mogu da podsetim da je sudska vlast nezavisna”, rekla nam je Dabićeva, s kojom smo razgovarali u momentu kada je preko agencije Beta pristigla vest da se ovim povodom oglasilo Društvo sudija Srbije i saopštilo da je dopis Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i Ministarstva pravde pokušaj „protivustavnog uticaja i mešanje u rad sudstva”.

Nesumnjivo dobro obaveštene, sudije u saopštenju tvrde da je dopis prosleđen svim sudovima, što ocenjuju kao pokušaj otežavanja i onemogućavanja građanima da obezbede sudsku zaštitu svojih osnovnih prava iz radnog odnosa.

Društvo sudija Srbije podsetilo je u svom saopštenju da je predsednik Vrhovnog suda istovremeno i predsednik Visokog saveta sudstva. Ovo telo je Ustavom zaduženo da obezbedi nezavisnost i samostalnost sudova i sudija, zbog čega Društvo sudija Srbije poziva predsednika i buduće članove tog tela da budu brana od političkih uticaja i suprotstave se njihovom prenošenju na sudove i sudije.

Ugledni beogradski advokat Milojica Cvijović, s dugim iskustvom u zastupanju oštećenih u radnim sporovima, nije mogao da sakrije svoje čuđenje zbog akta koji će očigledno podići veliku buru, ne samo u našem pravosuđu.

„To što je nekome uopšte palo na pamet da nešto tako traži od sudija, pa još da to uputi Ministarstvu pravde, samo po sebi je skandal”, rekao je Cvijović za „Politiku”.

„Još veći skandal je da takav dopis bude prosleđen Vrhovnom sudu Srbije. A najveći skandal će biti ako ljudi u tom lancu ostanu da sede na svojim mestima, iako su udarili na temeljna načela pravne države i nezavisnog sudstva”, kaže naš sagovornik.

Prema rečima Milojice Cvijovića, to što se dogodilo u stvari potvrđuje da se u našim sudovima sprovodi politika zavisnosti od vlasnika krupnog kapitala, od tajkuna, zbog kojih obespravljeni radnici ni po deset godina ne mogu da izbore svoje pravo iz radnog odnosa.

Naš sagovornik je branio interese oštećenih u sijaset takvih sporova.

„Nažalost”, kaže Cvijović, „bilo je slučajeva da neki od njih polude zbog sveg tog mrcvarenja, protiv koga su nemoćni.”

Nekolicina naših sagovornika, koji nisu hteli da javno komentarišu slučaj s dopisom Ministarstva ekonomije, jedinstvena je u stavu da je reč o neverovatnom zahtevu, o nekoj vrsti potapanja nezavisnog sudstva i pravne države.

Slobodan Kljakić

[objavljeno: 23/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.