Posude neobične lepote sa Humske čuke

Izvor: RTS, 23.Avg.2018, 00:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posude neobične lepote sa Humske čuke

Lokalitat Humska čuka kod Niša datira od pre više od 6.000 hiljada godina i jedan je od najznačajnijih praistorijskih eponimnih lokaliteta u našoj zemlji. U ovogodišnjim istraživanjima, uz podršku Ministartsva kulture, Arheloškog instituta, Grada Niša i niškog narodnog muzeja, pronađena je kao i pre dve godine kuća, a u njenim ruševinama više od 20 posuda neobične lepote.
Na lokalitetu Humska >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << čuka gde god da se kopa, može nešto da se pronađe. Iako je lokalitet višeslojni najznačajniji pronalasci datiraju iz ranog bakarnog doba.

"Ove godine smo uspeli da nađemo jednu površinu u kojoj je u ogromnoj koncentraciji u ruševinama jedne kuće nađeno više posuda i ritualnih predmeta", kaže Aleksandar Kapuran sa  Arheološkog instituta u Beogradu.
A u kući su ove godine pronađene raskošne posude neobične za kulturu kojoj Humska čuka pripada.
"Istu posudu možete videti i u Severnoj Grčkoj, jugozapadnoj Rumuniji i zapadnoj Bugarskoj, međutim ovde vidimo jedan sasvim drugačiji da kažem slobodan stil, neku sasvim drugačiju kreativnost i umetnički izraz", kaže Aleksandar Bulatović, rukovodilac istraživanja.
Arheolozi kažu da je značajno što se ovaj lokalitet, sa kog se pruža prelep pogled na Niš, istražuje u kontinuitetu. Turistima bi bio privlačniji ako bi postojao arheološki park.
"Zašto da ne, da u jednoj od praistorijskih kuća provede par dana, da oseti tu draž i lepotu i zanimljivost, a i težinu života kojim su živeli nekadašnji ljudi u ranom eneolitu", kaže Tatjana Trajković Filipović iz Narodnog muzeja Niš.
Lokalitet Humska čuka pronađen je 1933. godine tada je istraživan samo godinu dana nakon toga nastavljena su istraživanja pedesetih godina. Prva ozbiljnija započela su 2009. godine.
Sve posude pronađene na Humskoj čuki još uvek nisu sklopljene, što je takođe važan deo istraživanja, posle čega će zasigruno krasiti postavku niškog muzeja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.