Izvor: B92, 17.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poštovaće se odluka UNESKO-a

Podgorica -- Crnogorsko Ministarstvo za zaštitu životne sredine poštovaće preporuke UNESKO koje se odnose na gradnju hidrocentrale "Buk Bijela".

Zbog toga bi, saopštava to ministarstvo, morao biti potopljen i deo kanjona reke Tare. Stav o poštovanju tih preporuka crnogorska vlada je iznela još u januaru ove godine, misiji UNESKO-a, kada je obišla područje koje bi moglo biti ugroženo gradnjom pomenute hidrocentrale.

Podgorički list "Vijesti" preneo je deo izveštaja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << UNESKO-a u kojem su, kako je navedeno, vlade Crne Gore i Republike Srpske upozorene da bi gradnja hidrocentrale "Buk Bijela" mogla ugroziti "izuzetne univerzalne vrednosti lokaliteta" na kojem je predviđena gradnja.

U saopštenju crnogorskog Ministarstva zaštite životne sredine je navedeno da je taj izvestaj ranije dostavljen Vladi i da je to samo "radni materijal" UNESKO-a. Taj izveštaj, prema navodima u saopštenju, nalazi se u redovnoj proceduri davanja sugestija i primedbi.

S obzirom na to, prema oceni Ministarstva, objavljivanje dela izveštaja u "Vijestima" je "nekorektno", a dodaje se da su "istog mišljenja i članovi misije UNESKO" koja je ranije boravila u Crnoj Gori.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.