Postignut dogovor sa studentima

Izvor: B92, 12.Nov.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postignut dogovor sa studentima

Beograd -- Ministarstvo finansija prihvatilo je predlog da samofinansirajući studenti koji su dali sve ispite pređu na budžet.

Takođe, onima koji su ispunili uslov, država će platiti troškove studiranja ove školske godine. Ministarstvo finansija navodi da će se realizacija predloga obezbediti preraspodelom postojećih finansijskih sredstava za 2009. godinu, bez povećanja budžeta. Student prodekan Tehnološko-metalurškog fakulteta Vladimir Smuđa za B92 kaže da bi taj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predlog trebalo da se nađe na sutrašnjoj sednici Vlade Srbije.

"To je dogovor sa kojim se složilo i Ministarstvo finansija. Oni će to zakonski urediti između sebe, dakle ministarstva prosvete i finansija, pa bi taj predlog trebalo da ide na Vladu ili kako se već dogovore", rekao je Smuđa.

"Što se studenata tiče, oni su uglavnom zadovoljni, mada postoji malo nezadovoljstvo onih koji će ostati na samofinansiranju jer neće moći da podnesu zahtev za dom i studentske kredite i stipendije", dodao je Smuđa.

Prema podacima koje su fakulteti dostavili Ministarstvu, još 4.500 samofinasirajućih studenata mimo zakonom utvrđene kvote od 20 odsto za prelazak na budžetsko finasiranje ispunjava uslove za upis naredne godine.

Među njima je 508 onih koji su dali sve ispite i koji će preći na budžet.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.