Postavlja se kaldrma u Skadarliji

Izvor: RTS, 13.Nov.2017, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postavlja se kaldrma u Skadarliji

Počelo je postavljanje kaldrme u Skadarskoj ulici, na potezu između ulica Strahinjića Bana i Gospodar Jovanove na delu koji je već pripremljen za te radove u dužini od oko 120 metara, saopštio je Gradski sekretarijat za informisanje.
Iz Javnog preduzeća "Putevi Beograda" navode da je u planu da taj posao bude završen 1. decembra, ukoliko vremenski uslovi to dozvole.

Kamen je po otpočinjanju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << radova očišćen, opran i pripremljen za postavljanje, a taj posao se radi uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda i uz konzervatorski nadzor.
Kako je rekao gradski menadžer Goran Vesić, prvo je zamenjena kompletna instalacija, odnosno vodovodne i kanalizacione cevi, a potom je urađena rekonstrukcija apsolutno po svim standardima po kojima se to radi.
"Postavljeno je 25 centimetara krupnog kamena, pa 15 centimetara sitnog kamena. Preko toga je urađeno osam centimetara asfalta, a na takvu kompletnu podlogu stavljaju se kamene kocke", pojasnio je gradski menadžer i istakao da je posle 1967. godine to prva ozbiljna rekonstrukcija Skadarlije.
"Rekonstrukcija se radi u skladu sa zakonom i pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, jer je ova celina proglašena kulturnim dobrom još 1967. godine i biće završena tako da desetinama godina ubuduće neće biti potrebna bilo kakva rekonstrukcija, s obzirom na to da će biti urađena sa podlogom koja će sačuvati kaldrmu od bilo kakavih deformiteta", dodao je Vesić.
Sada je na tom delu Skadarske ulice postavljen šator kako bi i po kiši mogao da se obavlja posao. 
Drugi deo ulice, od Gospodar Jovanove do Bulevara despota Stefana, biće rekonstruisan na isti način na proleće kada to budu dozvoljavali vremenski uslovi kako bi kompletna ulica bila rekonstruisana do letnje sezone, objasnio je gradski menadžer Goran Vesić novinarima nakon obilaska radova i podsetio da je u junu ove godine rekonstruisana česma koja se nalazi na uglu sa Siminom ulicom. 
Vršilac dužnosti direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković upoznala je prisutne sa činjenicom da je Skadarlija proglašena kulturno-istorijskom celinom 1967. godine. 
"Ovo nije samo boemska četvrt već i jedna od najpoznatijih turističkih destinacija koje se vezuju za naš grad. Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda izdao je mere i uslove zaštite, pa se svi radovi odvijaju u skladu sa tim", rekla je Vučkovićeva. 
Najstariji majstor za kaldrmu u Beogradu, sedamdesetsedmogodišnji Stojan Nikolić, objasnio je prisutnima da će se u narednim danima novopostavljena kaldrma zalivati, kako bi se cement koji je posut zajedno sa peskom na asfalt stvrdnuo i tako fiksirao kaldrmu za tlo.
"Desetak godina, svake godine sam Beogradu dao sedam, osam hiljada kvadrata kocke. Radio sam ispred Skupštine, u Kralja Petra i ispred Patrijaršije, ja i moja ekipa", kaže Nikolić.  
Događaju je prisustvovao i direktor JP "Putevi Beograda" Slaviša Živković. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kaldrma! (FOTO)

Izvor: Mondo, 13.Nov.2017

Postavljanje "turske kaldrme" u Skadarskoj ulici, na potezu između ulica Strahinjića Bana i Gospodar Jovanove, počelo je danas, tako da će jedan od simbola Beogada ponovo biti u starom, boemskom ruhu...Gradski menadžer Goran Vesić je najavio da će radovi biti završeni do prvog decembra...Drugi...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.