Postavka sa 36 slika, kolaža i fotografija

Izvor: Danas, 16.Dec.2015, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postavka sa 36 slika, kolaža i fotografija

Sombor - U Galeriji Kulturnog centra "Laza Kostić" u Somboru do 28. decembra biće otvorena izložba slovenačke umetničke grupe "IRWIN", koja se u muzičkom domenu povezuje sa grupom Laibach.

Grupa "IRWIN" je osnovana u LJubljani 1983. godine. NJeni članovi su Dušan Mandič, Miran Mohar , Andrej Savski, Roman Uranjek i Borut Vogelnik . Grupa "IRWIN" je dosledna tzv. retro principu, koji "nije stil ili trend u umetnosti već princip razmišljanja, način ponašanja i delovanja" >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << (IRWIN). Početkom devedesetih umetnički kolektiv NSK transformisao se iz organizacije u "Državu" u vremenu, u čijem okviru IRWIN deluje kao učesnik ali i kao hroničar vremena beležeći i analizirajući procese koji su nastali nakon pada socijalizma u Evropi.

"IRWIN" u svojim radovima uključuje motive iz socijalističkog realizma i iz umetnosti Trećeg Rajha, zatim iz različitih politički angažovanih evropskih avangardnih pokreta uključujući nemački dadaizam, italijanski futurizam i sovjetsko-ruski konstruktivizam, kao i iz religiozne umetnosti i umetnosti na tlu Slovenije u 19. veku. Ti elementi se kombinuju sa lajtmotivima Laibacha: zastava, orao i crni krst ruskog suprematiste Kazimira Maljeviča. Danas petočlani umetnički kolektiv "IRWIN" zauzima jedno od najznačajnijih pozicija u savremenoj umetnosti Istočne Evrope.

Postavku izložbe čini 36 slika, kolaža i fotografija. Izložba je organizovana u saradnji sa Visconti Fine Art Gallery iz LJubljane, koja je i vlasnik izloženih dela.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.