Poslednji „kec“ ispraćen sa pesmom i suzama

Izvor: Blic, 22.Nov.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednji „kec“ ispraćen sa pesmom i suzama

Poslednji srpski automobil napravljen je juče u kragujevačkoj „Zastavi". Posle 55 godina, otkako je fabrika počela da proizvodi vozila, sa montažne trake je sišao crveni „kec" sa brojem 1.273.532. Posle njega, ostala su prazna mesta, a radnici su ostali da skupljaju alat i da pakuju preostale delove.

Od naredne nedelje, sve linije za montažu „nacionalnog programa" počinje da demontira novi vlasnik, a u isto vreme i da sa radnicima pojedinačno razgovare >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kako bi se videlo ko će ostati tu, ko hoće, a ko neće da radi dalje. Fabrika koja je nekada imala 53.000 radnika, danas ih ima 2.700. Njih 1.200 se izjasnilo da će da napusti fabriku i da ode ili u penziju, ili da uzme otpremninu i da čeka novi posao.

Poslednji „kec" je crvene boje. Okićen je cvećem. Njega su ispratili samo radnici. Oni, obučeni u plave mantile, su na haubu lepili veliki papir sa pesmom, oproštajnom, koju su sami sastavili. Neke žene su pustile suzu.

Upravna zgrada koja se renovira i čeka Italijane, podrumi puni vode i loma, opšti nered.

- Počeo sam na „zastavi 101" i tu, na istoj traci završavam. Ne idem dalje, već izlazim iz fabrike. Uzeo sam šest bruto plata (oko 260.000 dinara) i tri godine ću da primam novčanu nadoknadu dok ne dobijem penziju. Žao mi je što se gasi domaći program, žao mi je „juga" , „floride" i „keca". U ovoj fabrici sam odgajio celu porodicu - rekao je Tomislav Novičić koji je u „Zastavi" radio 37 godina.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.