Poslednje zvono detinjstva

Izvor: Vostok.rs, 26.Maj.2012, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednje zvono detinjstva

26.05.2012. -

U ruskim školama juče, 25. maja, tradicionalno je odzvonilo poslednje zvono. Premijer Rusije Dmitrij Medvedev je došao u jednu od moskovskih škola da čestita sinu kraj školske godine. Razgovarajući sa omladinom, šef ministarskog kabineta je rekao da je pre tačno 30 godina završio školu. Danas više od 800 hiljada maturanata srednjih školski ustanova u zemlji oprašta se ne samo sa školskom klupom, već i sa detinjstvom. Možda upravo zato ovaj praznik iz godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << u godinu pred radosti i novih očekivanja nekome izgleda pomalo tužno.

Do juče još učenici, danas već odrasli ljudi, devojčice i dečaci sa zvoncima na haljinama i sakoima neodlučno stoje ispred moskovske škole br. 613. Upravo je zvonilo poslednje zvono. To znači da neće više biti časova. Ovaj trenutak oni su čekali skoro 11 godina.

Svečana sala je već puna. Ovde nisu samo akutalni maturanti i njihovi roditelji, već i deca iz raznih razreda, sve do prvaka. Mališani zavide onima koji su već završili školu, i sanjaju da što pre odrastu. Sami maturanti ne žure da odu. Oni su pripremili lep koncert za one koji su ih učili duge godine. Svakom učitelju poklanjaju specijalni poklon napravljen sopstvenim rukama. Ni učitelji nisu ostali dužni. Oni kako znaju i umeju podržavaju zbunjene učenike. Mi odgovaramo za njih sada za ceo život, uverena je direktor škole Marina Bejlina.

Još donedavno nam se činilo da su naši učenici devetog razreda još pravi tinejdžeri i da mnoga pitanja sa njima još ne mogu da se rešavaju, da su previše mali. A veću 10. razredu postalo je jasno da su se oni pretvorili u odrasle kao leptiri iz gusenica i da su sami počeli da biraju svoj put. Veoma želim a poslednje zvono za njih bude prvo zvono u srećan život.

Današnji maturant Aleksandar Šurov za sebe je čvrsto odlučio da postane učitelj. Želim da budem kao oni. Najvažniji su za ne oni časovi koje su nam držali učitelji, već to kako su nas vaspitavali, pripremili za odrasli, samostalni život. Oni su me naučili najvažnijem, sa uzbuđenjem govori Aleksandar Šurov.

To je umeće da se cene ljudi, poštuje i voli bližnji. To je vrlo važno. Od škole su mi ostala najlepša i najdirljivija osećanja. Iza nas je 11 godina i stupamo u odrasli život. Sada mnogo znamo i sve ćemo postići.

U prestonici se je oglasila tiha zvonjava malih zvončića. Posle svečanosti u školama maturanti su izašli na ulice, vozili se rečnim brodovima, šetali u parkovima. Samo u prestonici rezervisano je preko 170 parobroda. Tradicionalno popularna mesta za proslavu su Vorobjove gore, Crveni trg, Poklona gora, park Kolomensko i Savezni izložbeni centar. Proslava jee trajala do noći. Već od sutra počinje ozbiljna priprema za jedinstveni državni ispit. A prve predmete – informatiku i informaciono-komunikacione tehnologije, biologiju i istoriju, maturanti će polagati u ponedeljak, 28. maja.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.