Posle više od pola decenije Holivud je uhvatio YIFY – jednog od najpoznatijih online pirata

Izvor: NovaEnergija.net, 21.Mar.2016, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle više od pola decenije Holivud je uhvatio YIFY – jednog od najpoznatijih online pirata

Poslednjih nekoliko godina YIFY je bio jedan od najvećih rivala Holivuda i najprepoznatljivijih piratskih brendova.
Pojavio se 2010. godine i počeo da obuzima internet tako što se pridružio novoj vrsti grupa koje svoj rad objavljuju direktno na torrent sajtovima. Zapravo, YIFY koji je kasnije promenio naziv u YTS (YIFY Torrents Solutions), lansirao je svoj sopstveni sajt koji je sadržao visoko kvalitetne obrade najnovijih filmova. Kako su godine prolazile, ova grupa >> Pročitaj celu vest na sajtu NovaEnergija.net << je postajala sve popularnija, a početkom prošle godine imala je milione posetilaca dnevno.
Ova priča o uspehu završila se prošlog oktobra. Holivud je uspeo da pronađe osnivača YIFY-ja i potom je podneo multimilionsku tužbu na Novom Zelandu. Ovo je trebalo da bude kraj YTS-a, ali na iznenađenje svih slučaj nikad nije došao do suda. Umesto toga, obe strane su se nagodile (što nikada pre toga nije bila praksa MPAA – Motion Picture Association of America) i na taj način sačuvale identitet osnivača od očiju javnosti.
Međutim, prošle nedelje Novozelandski sud potvrdio je njegov identitet lokalnom mediju Sunday Star Times-u koji je objavio da je tužba podneta protiv Jiftaha Sverija (Yiftach Swery), 23-godišnjeg programera. Na taj način otkriveno je i za šta stoji alijas YIFY.
Bitno je napomenuti da on nije bila jedina osoba iza ovog piratskog sajta. Štaviše, on u poslednje vreme nije bio previše uključen u kodiranje i postavljanje filmova. Koliko ljudi je bilo uključeno u operaciju za sada ostaje nepoznato. Iako je MPAA stupila u kontakt sa drugim osobama, Jiftah Sveri je jedini koji je potpisao nagodbu. Domen yts.to  prešao je u vlasništvo MPAA. On je naravno ugašen, ali sada postoji yts.ag.
Jedna stvar je sigurna – originalna YIFY ekipa je gotova i sada može da se više posveti svom regularnom životu. Ali ostaće upamćena u internet istoriji i glavama miliona online pirata.
Izvor: torrentfreak.com
Foto: pixabay.com
PrintScreen: yts.ag

Nastavak na NovaEnergija.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NovaEnergija.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NovaEnergija.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.