Poseta Sinoda Hrvatskoj zbližava SPC i Katoličku crkvu

Izvor: Blic, 06.Jun.2012, 07:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poseta Sinoda Hrvatskoj zbližava SPC i Katoličku crkvu

Članovi Sinoda Srpske pravoslavne crkve na čelu sa patrijarhom Irinejom srešće se u petak u Zagrebu po prvi put sa najvišim predstavnicima Katoličke crkve u Hrvatskoj sa kardinalom Josipom Bozanićem na čelu, ali i predsednikom susedne države Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem.

U obe crkve kažu da je poseta na ovako visokom nivou veoma značajna zbog poboljšavanja međusobnih odnosa. Povod trodnevne posete Hrvatskoj je otvaranje nove zgrade Srpsko-pravoslavne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << opšte gimnazije u Zagrebu "Kantakuzine Katarine Branković”.

Svečano otvaranje škole predviđeno je za četvrtak. Dan kasnije patrijarh Irinej i članovi Sinoda susrešće se sa kardinalom Josipom Bozanićem i stalnim većem Hrvatske biskupske konferencije. Kako je za „Blic" rečeno u Zagrebačkoj nadbiskupiji, očekuje se i zajednička izjava patrijarha Irineja i kardinala Bozanića.

- Tema za razgovor ima puno, od crkvenih do životnih. Jako je važno unaprediti dijalog i zajednički raditi na tome da nam budućnost bude bolja, jer u ovim kriznim i teškim vremenima smo upućeni jedni na druge - kaže za "Blic” Josip Bozanić, urednik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

Patrijarha SPC će primiti i predsednik Hrvatske Ivo Josipović, a potom i premijer Zoran Milanović. Poslednjeg dana boravka u Zagrebu patrijarh će služiti liturgiju i osveštati kapelu posvećenu Svetom Savi u sklopu zgrade duhovnog centra na Svetom Duhu.

Verski analitičar Živica Tucić kaže da je susret na tako visokom nivou veoma dobar.

- Susret je veoma značajan za međusobno upoznavanje i uspostavljanje bližih kontakata crkava - kaže Tucić.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cele Italije Jovan izjavio je da je uspostavljanje dobrih crkvenih odnosa veoma važno.

- Patrijarhov dolazak u Zagreb trebalo bi da pokrene te odnose s mrtve tačke posle ratnih zbivanja - rekao je mitropolit Jovan.

Povezane vesti: Patrijarh Irinej dolazi u Zagreb SPC: Kontroverzne poruke pape Benedikta Papa razgovarao sa Josipovićem "u četiri oka" Papa ne dolazi u Srbiju Marte: Tenzije unutar SPC prepreka za dolazak pape

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.