Izvor: B92, 14.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posebne dozvole za zagađivače

Beograd -- Čak 243 preduzeća, potencijalnih zagađivača životne sredine, moraće da pribave integrisane dozvole za rad.

Spisak preduzeća napravilo je Ministarstvo zaštite životne sredine i može se videti na sajtu Ministarstva. Kako je izjavila Slavica Lekić, načelnica Odeljenja za zaštitu životne sredine od zagađivanja u resornom ministarstvu, dobijanje integrisane dozvole od Ministarstva podrazumeva potvrdu da preduzeće obavlja svoju delatnost tako da ne ugrožava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vodu, vazduh ili zemljište.

Nova postrojenja "u startu moraju da imaju dozvolu", dok je postojećim preduzećima ostavljen prelazni rok do 2015. godine. To ne znači da će svi čekati krajnji rok, pošto će nekim industrijama, zavisno od delatnosti, biti dat kraći rok za pribavljanje dozvole, rekla je Lekićeva.

Na spisku od 243 zagađivača nalaze postojeća preduzeća koja se bave različitim delatnostima - termoelektrane, hemijska industrija, preduzeća za upravljanje otpadom, farme i ostala preduzeća.

Najveći zagađivači među preduzećima plaćaju naknadu za zagađenje za stvaranje prašine, ispuštanje sumpor-dioksida i azotovih oksida, kao i za generisanje otpada, rekla je Lekićeva. Četrdeset odsto te naknade uplaćuje se u budžet Srbije, u Fond za zaštitu životne sredine, dok 60 odsto ide lokalnim samoupravama, a prema zakonu, ta sredstva moraju biti iskorišćena za projekte za zaštitu životne sredine, izjavila je Lekićeva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.