Izvor: B92, 02.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posao preko privatne agencije

Niš -- U Nišu je osnovana prva privatna agencija za zapošljavanje.

Prednost agencije u odnosu na Nacionalnu službu za zapošljavanje jeste u tome što osim nezaposlenih preko nje posao mogu tražiti i učenici, penzioneri i oni koji traže dodatni posao.

Za dva meseca, koliko u Nišu postoji privatna agencija za zapošljavanje, prijavilo se oko 2.000 ljudi koji traže posao. Jedan od njih, Slavoljub Adamović, ostao je bez posla posle skoro tri decenije, i već godinu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dana je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. "S obzirom na moje godište ponuda je slaba, pa sam došao do agencije da vidim šta ona nudi", rekao je Adamović.

Agencija organizuje razne obuke za svoje klijente, a za nezaposlene sve usluge su besplatne. Dragan Ranđelovic, vlasnik Agencije, kaže da je osnovna razlika u odnosu na Nacionalnu službu to što je njegovo preduzeće oslonjeno samo na sebe, i da mora ići u susret zahtevima poslodavaca.

Ovih dana je pod nazivom "Top magazin" počeo da izlazi časopis za aktivno traženje posla, sa informacijama o radnim mestima u jugoistočnoj i centralnoj Srbiji, uputstvima za pisanje CV-a i slično. Urednik časopisa Dragan Stanković kaže da se radi o prvom srpskom časopisu za aktivno traženje poslova, koji je uspostavio saradnju sa vodećim agencijama za ljudske resurse.

Preko privatne agencije nezaposleni ne mogu, za razliku od Nacionalne službe za zapošljavanje, da ostvare zdravstveno osiguranje, ali mogu biti na evidenciji i jednih i drugih. Prema podacima Nacionalne službe, u Nišu ima više od 35.000 nezaposlenih i taj broj se povećava iz meseca u mesec, za B92 javlja Aleksandra Stanković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.