Portret bez rama: Saša Mirković

Izvor: Politika, 08.Nov.2015, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Portret bez rama: Saša Mirković

Pomoćnik za sneg

Odavno jedno kadrovsko rešenje nije toliko prodrmalo vladajuću koaliciju kao postavljenje Saše Mirkovića, kadra Srpske napredne stranke, za pomoćnika ministra saobraćaja. Iako je ministar Milutin Mrkonjić pokušao da ublaži štetu navodeći da je zadovoljan što će imati pomoćnika koji će brinuti o čišćenju snega na putevima, lavina je krenula. Reči Mlađana Dinkića da on nikada ne bi angažovao Mirkovića, široj javnosti najpoznatijeg kao menadžera >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Marije Šerifović u vreme kada je pobedila na Pesmi Evrovizije 2007, u vrhu SNS-a shvatili su kao nepoštovanje i napad koalicionog partnera.

Čini se, ipak, da je reč o ranijim problemima između Mirkovića i predstavnika Ujedinjenih regiona Srbije. Pre godinu dana, objašnjavajući da se razišao sa Boškom Ničićem zato što je pokret „Živim za Krajinu” 2010. ušao u URS, rekao je da je Dinkić „najomraženiji političar u Srbiji koji je mesto u vladi dobio zahvaljujući prevari da će svi građani dobiti po 1.000 evra od besplatnih akcija”. Mirković je tada rekao i da ga ne bi iznenadilo da iza slučaja bacanja bombe na njegovu kuću u Beogradu upravo tih dana stoje pojedinci iz URS-a.

A Ničić se onda požalio: „Na lokalnoj Timočkoj televiziji i radiju (TTR), gde je Mirković zvanično predsednik Upravnog odbora, mada svi znaju da je on zapravo vlasnik tog elektronskog medija, krenula je neviđena hajka na mene i moje najbliže saradnike.”

Iako se u medijima može naći podatak da je ovaj četrdesetogodišnjak, rođen u Boru, u politiku ušao rano pristupanjem lokalnom Savezu socijalističke omladine, ipak je poznat najpre kao estradni menadžer. U toj ulozi sukobljavao se i sa direktorom RTS-a Aleksandrom Tijanićem i sa vlasnikom „Grand prodakšna” Sašom Popovićem.

Bio je član i SRS-a, podržavao Tomislava Nikolića na izborima 2008, a u jesen te godine kao potpredsednik Ničićevog pokreta postao je član Opštinskog veća u Boru, gde ga je opozicija prozivala za kašnjenje plata pošto je navodno iz opštinske kase na ime različitih kulturnih dešavanja isplaćeno 400.000 evra produkcijskoj kući „Beoton”, čiji je Mirković osnivač. U martu 2011. otišao je od Ničića, a posle nekoliko meseci pristupio je Pokretu radnika i seljaka, postao potpredsednik, kandidovao se za gradonačelnika Zaječara i snimio čuveni „dokumentarac“ o pakovanju izbornog materijala u hodniku ispred Opštinske izborne komisije.

U toj kampanji je rekao: „Ja sam ostvaren čovek, imam dovoljno para, tri stana u Beogradu, vozim najskuplji džip u Srbiji, ali sve to sam ja zaradio, nisam ušao u politiku da se obogatim.”

Posle parlamentarnih izbora priključio se naprednjacima i 20. maja u sedištu SNS-a slavio pobedu Nikolića na predsedničkim izborima. Javnost se ustalasala u oktobru prošle godine kada je Mirković pomenut kao mogući novi direktor Direktorata za civilno vazduhoplovstvo. Sadašnje postavljenje za koje su ga, kako sam kaže, kvalifikovale organizacione sposobnosti (dok novinari pokušavaju da utvrde gde je i kada završio pravni fakultet) ustalasalo je, međutim, vladajuću koaliciju.

B. Baković

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.