Porotnici – dekor u sudnici ili aktivni učesnici u postupku

Izvor: RTS, 26.Okt.2019, 09:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porotnici – "dekor" u sudnici ili aktivni učesnici u postupku

Častan, odgovoran i slabo plaćen posao, tako se može opisati zanimanje sudije-porotnika u Srbiji. Za taj posao, na konkursu koji je nedavno istekao, prijavilo se 2.367 kandidata, 15 manje od potrebnog broja, pa postoji mogućnost da on bude produžen.
U ime naroda njen glas u Osnovnom sudu u Požegi čuje se već 19 godina. Porotnik je, kaže, jer oseća dužnost i trudi se da doprinese suđenjima na koja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dolazi po pozivu.

"Dobijam otprilike za krivice, parnice, tu su razvodi braka, alimentacije, za decu. U nekim situacijama je baš nezgodno, stvarno, ali kako je tek sudijama", ispričala je Jelena Jordović, porotnica u Osnovnom sudu u Požegi.
A nije lako ni sudijama, posebno u predmetima poput organizovanog kriminala i ratnih zločina, gde porota nije deo sudskog veća.
"To se pravdalo pre svega efikasnošću – da se postupak ubrazava, zatim ekonomičnošću postupanja – da porota košta, ali mi smo prva odstupanja imali kad su uvedena specijalizovana veća u prvom stepenu za organizovani kriminal. Tu je država insistirala na jednom konceptu suđenja koji je trebalo da obezbedi profesionalce. I u drugim predmetima se porota polako protiskuje što nije u skladu sa Ustavom i opštim konceptom zbornosti suđenja", rekao je Nebojša Šarkić, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta "Union".
U našem pravu na snazi je upravo sistem zbornog suđenja, u kojem porotnici zajedno sa sudijama učestvuju u postupku odlučivanja. Zbog toga porota kod nas ne liči na onu u Americi ili Velikoj Britaniji, gde glas naroda utvrđuje nečiju krivicu.
"Sudije porotnici aktivno učestvuju u suđenju, nije baš kao što se priča u narodu da oni samo spavaju i dolaze po dnevnice, vrlo aktivni su u radu, ja sam dugo godina sudio, pitaju preko predsednika veća, pre suđenja, posle suđenja, tako da u jednoj demokratskoj, kako je popularno reći, raspravi, dođe se do odluke", naveo je predsednik Visokog saveta sudstva Dragomir Milojević.
Za sudije porotnike uglavnom se prijavljuju penzioneri i nezaposleni, a prilikom izbora kandidata vodi se računa o starosti, zanimanju, društvenom položaju, ali i stručnosti.
Da bi zauzeli svoje mesto u sudnici, porotnici moraju da imaju između 18 i 70 godina, a nakon provera, dobijaju mandat na pet godina, s tim što postoji mogućnost da budu ponovo izabrani. Deo pravosudnog sistema Srbije sudije-porotnici su od 1871. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.