Porodice stradalih u RTS-u traže pravdu

Izvor: Politika, Tanjug, 22.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porodice stradalih u RTS-u traže pravdu

Aleksandar Vučić izjavio da se ne seća da je posle napada na zgradu RTS-a rekao kolegi imena petorice koji su znali da će doći do bombardovanja

Utvrđivanje odgovornosti za pogibiju 16 radnika Radio-televizije Srbije u bombardovanju pre tačno deset godina ne sme da se završi presudom Dragoljubu Milanoviću, bivšem direktoru nacionalne televizije, istakli su učesnici jučerašnjeg okruglog stola „Bombardovanje RTS-a deset godina kasnije”, u organizaciji Nezavisnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << udruženja novinara Srbije. Porodice stradalih radnika ističu da imaju dokaze da su i drugi čelnici RTS-a, kao i državni i vojni vrh znali da će zgrada biti bombardovana, što znači da su radnici RTS-a svesno žrtvovani.

– Sud je odbio da procesuira niz dokaza koji su vodili ka državnom i vojnom vrhu. Ponovo tražimo da Tužilaštvo za ratne zločine ispuni obećanje iz 2006. godine i razmotri nove dokaze i eventualno ponovo pokrene sudski postupak. Ubistvo 16 tehničara RTS-a je zločin za koji su odgovorne dve strane, NATO i Milošević i njegovi generali – rekla je Žanka Stojanović, majka jednog od nastradalih radnika RTS-a.

Rade Radovanović, koji je u vreme bombardovanja RTS-a bio dopisnik radija „Slobodna Evropa”, ponovio je na jučerašnjem skupu da ga je istog dana kada je bombardovan RTS pozvao Aleksandar Vučić, tadašnji ministar za informisanje, i rekao mu da on nije znao da će zgrada biti bombardovana, ali da su to znali direktor Televizije Dragoljub Milanović, Jovan Ristić, njegov zamenik, Milorad Komrakov, urednik informativnog programa, Dušan Vojvodić, zamenik urednika informativnog programa, i Dušan Jakovljević, sekretar RTS-a. U izjavi za naš list, Vučić kaže da je više puta razgovarao sa Radovanovićem, ali se takvih stvari ne seća.

– Da znam da su oni znali i da su na takav način žrtvovali život ljudi, između ostalih i moje majke koja je te noći bila dežurna zajedno sa drugim novinarima, sigurno da bih nešto i sam preduzeo protiv njih. Bilo je mnogo sumnji, ali ne i pouzdanih dokaza. Na kraju krajeva, niko ne goni NATO i one koji su ubili ljude, a što je nesumnjivo. Ako ljudi znaju, ako postoje dokazi da je bilo ko znao i nije sprečio nešto slično, taj ne da mora da odgovara, nego je to zločin bez presedana. Ali ja to još nisam čuo – izjavio je Vučić.

Nadežda Gaće, predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije, istakla je da država mora da da jasne odgovore kako je moguće da jedino deo Aberdareve ulice ne bude iseljen i kako to da se u zgradi nije našao niko od novinara koji su nekoliko dana pre bombardovanja „ponosno šetali oko zgrade RTS-a i prkosili pretnjama NATO-a”. Iako su se na spisku zvanica nalazila imena predstavnika gotovo svih političkih stranaka, mnogih ministara i političkih zvaničnika, pozivu se, od predstavnika Vlade Srbije, odazvao jedino Nebojša Bradić, ministar kulture.

– Odgovorni su i oni koji su doneli odluku o bombardovanju i legitimisali zgradu RTS-a kao vojni cilj, ali i oni koji nisu zaštitili radnike. Nismo mogli da biramo šta će biti, a šta ne vojni cilj, nismo mogli da sačuvamo zgrade i opremu, ali smo mogli da sačuvamo ljude – izjavio je Bradić.

NUNS je najavio da će transkripte, audio i video zapise sa okruglog stola, dostaviti, između ostalog, i Republičkom javnom tužilaštvu. Pre nego što ti materijali stignu do njih i budu proučeni, Tomo Zorić, portparol tužilaštva, nije želeo da daje nikakve izjave.

J. Beoković

[objavljeno: 23/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.