Poranilo cvetanje Tise

Izvor: Glas javnosti, 12.Jun.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poranilo cvetanje Tise

KANJIŽA - Vođeni nepogrešivim biološkim satom, milioni insekata tiskog cveta napustiće danas i sutra glineni dom koji se nalazi na rečnom dnu i u ritualnoj ljubavnoj igri prekriti reku kod Kanjiže. Iako su iskusni alasi i biolozi očekivali da će do glavnog rojenja tiskog cveta doći 19. i 20. juna, reka će zbog ljubavi procvetati nedelju dana ranije. Iz Turističke organizacije Kanjiža pozivaju sve ljubitelje prirode da dođu u ovu potisku varošicu i prisustvuju prirodnom fenomenu rojenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << insekata koji na Starom kontinentu može da se vidi samo u donjem toku Tise.

- Poput prošle i ove godine cvetanje Tise je poranilo. Do ove prirodne pojave obično dolazi tokom druge polovine juna. Najava glavnog rojenja koja se zbila u ponedeljak i sredu potvrđuje da smo na pragu unikatnog prirodnog fenomena. Da se zbilja radi o događaju koji se poput Guče ili Egzita ne sme propustiti, svedoči činjenica da je Turistička organizacija Srbije cvetanje Tise uvrstila u red 12 top manifestacija u našoj zemlji. I ovoga puta očekujemo velik broj gostiju iz naše zemlje i inostranstva - kaže direktorka Turističke organizacije Kanjiža LJubinka Maksimović-Taljai.

Tiski cvet je jedinstvena vrsta leptira čija larva živi na rečnom dnu, a onda, u zavisnosti od vodostaja i temperature vode, izleće na površinu reke. Posle parenja najpre uginu mužjaci, dok ženke polažu jajašca na površini reke i obezbeđuju novu generaciju tiskog cveta. Već milionima godina ovaj prirodni fenomen dešava se samo na ovom delu reke i predstavlja ritualnu ljubavnu igru insekata, a nešto slično na planeti može da se vidi još na Žutoj reci u Kini.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Fenomen

Izvor: Kurir, 12.Jun.2009

KANJIŽA - Iskusni alasi i biolozi očekivali su da će do glavnog rojenja tiskog cveta doći 19. i 20. juna, ali će reka ove godine procvetati nedelju dana ranije. Iz Turističke organizacije Kanjiža pozivaju sve ljubitelje prirode da danas ili sutra dođu u Kanjižu i prisustvuju prirodnom fenomenu...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.