Popustio nasip u Kanjiži

Izvor: Blic, 02.Jun.2010, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popustio nasip u Kanjiži

Načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Predrag Marić izjavio je danas da se u Kanjiži izlila voda kod ustave na jednom od kanala, kod Fabrike keramike u tom gradu, ali da nisu ugroženi ni objekti, ni ljudi na kilometar od prvog naselja.

"Sada se preduzimaju mere na sanaciji te ustave", objasnio je Marić u izjavi Tanjugu. On je naveo da nije reč o pucanju klasične brane, nego da je u pitanju ustava i da su pripadnici Sektora za vanredne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << situacije obišli to mesto.

Marić je rekao da u područjima ugroženim poplavama nema povređenih osoba.

On je takodje naglasio da u Somboru nema poplavljenih stambenih objekata, objasnivši da su nadležni organi na licu mesta proverili stanje u Somboru, jer je bilo dezinformacija da su poplavljene kuće u samom tom gradu u Radničkoj ulici, što nije tačno.

Dva miliona dinara za Trgovište

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu dodelilo je dva miliona dinara opštini Trgovište za sanaciju štete izazvane elementarnim nepogodama.

Sredstva su namenjena za saniranje posledica štete na objektima za stanovanje, usevima, mostovima, objektima putne i komunalne infrastrukture, nastale zbog poplava izazvanih obilnim padavinama.

Odluku o pomoći doneo je resorni ministar Milan Marković.

U Somboru u naselju Kljajićevo čisti se kanal, uz pomoć mehanizacije, a usled padavina je došlo do pojave površinskih voda u dvorištima i baštama, rekao je Marić.

Marić je naveo da je, takođe, u selu Riđici, jedna reka, odnosno kanal Plažović, koja dotiče iz Mađarske i koja ulazi u Srbiju poplavila ritove, delove oranica i nekoliko bašta i da su angažovani bageri za odmuljavanje koji je trebalo da saniraju tu situaciju.

"Na području Pančeva, na putu Veliko središte - Vršac, preplavljena je površina, a visina vode je oko 10 centimetara u dužini od 500 metara, ali saobraćaj trenutno nije zaustavljen", objasnio je Marić.

Marić je naveo i da je u okolina Loznice jedna rečica poplavila jedno dvorište i najveći deo obradive površine.

On je rekao da se do 5. juna očekuje nagli porast vodostaja i na Savi i na Dunavu i da se ne očekuje da će biti poplava, ali će u svakom slučaju biti probijene redovne granice odbrane od poplava.

"Tada se proglašava vanredna odbrana od poplava, to još uvek ne znači da dolazi do plavljenja, nego da se vrše pripreme i preduzimaju mere da do toga ne bi došlo", dodao je Marić.

Marić je rekao da, kada je reč o kanalima, niko ne može u ovom momentu da prognozira da li će doći do izlivanja tih malih reka ili ne, tako da je stepen pripravnosti Sektora za vanredne situacije na najvišem mogućem nivou.

Prema njegovim rečima, stanje u Trgovištu je dobro i u tom delu Srbije je lepo vreme, tako da se radovi nastavljaju po planu.

Svi pripadnici sektora su u stanju pripravnosti, na teritoriji cele republike i ne bi trebalo da se ono što se dogadja u Slavoniji odrazi na stanje vodotokova u Srbiji, ocenio je Marić. "U smislu porasta Save da, ali ne u smislu plavljenja", dodao je Marić.

Redovna odbrana od poplava na Jadru

Na reci Jadar i njenim pritokama u opštini Loznica, uvedene su mere redovne odbrane od poplava, saopštilo je danas Javno vodoprivredno preduzeće "Srbijavode".

Mere odbrane od poplava od ranije su na snazi na Dunavu kod Smedereva, kao i na Savi. U saopštenju se ističe da su na vodotokovima na kojima su na snazi mere odbrane od poplava, vodostaji u stagnaciji, ili u blagom porastu.

Obilne kiše ugrožavaju useve

U svim krajevima Srbije kiša već mesec dana zadaje velike nevolje poljoprivrednicima. U okolini Zrenjanina tokom maja je palo između 150 i 175 litara kiše po kvadratnom metru.

Sve prolećne kulture su zbog viška vode i pada temperture prekinule vegetaciju. Ovogodišnja proizvodnja je ozbiljno ugrožena.

"Oko 20 hektara kukuruza je pod vodom i 200 žitišta koja još nismo ni posejali je takođe pod vodom. Ako stane kiša i temperatura se poveća, usevi mogu da se poprave", rekao je agronom Dragan Vasić.

Kiša je napravila vodena ogledala na oko 3.000 hektara. Problemi nastaju i na područja oko reka. Zbog izlivanja Tise kod Novog Bečaja, poplavljeno je oko 1.200 oranica.

Zbog obilnih kiša u lozničkom kraju, izlio se Jadar i poplavio oranice u priobalnom pojasu, ali domaćinstva nisu ugrožena.

I Krivaja je izašla iz svog korita, pa su dvorište tamošnje osnovne škole, zdravstvena ambulanta i nekoliko domaćinstava pod vodom.

U Kljajićevu kod Sombora, palo je 60 litara kiše po kvadratnom metru. Zbog neodržavanja kanala, pod vodom je 40 domaćinstava.



Slavonija pod vodom

U protekla tri dana palo je čak 150 litara kiše po metru kvadratnom na području Slavonije, pa je tako Slavonski Brod proveo još jednu noć "opkoljen" vodom.

U Osiječko-baranjskoj županiji prethodnih dana zabeležen je odron u mjestu Batina u Baranji, evakuacija stanovništva u pojedinim mestima, milionska šteta na usevima te na privrednim i stambenim objektima, postavljanje nasipa i intervencije u poplavljenim ulicama, dvorištima i podrumima stamebnih objakata.

Kiša, koja od nedelje, 30. maja pada u Vukovarsko-sremskoj županiji, poplavila je trećinu useva, a najviše teškoća imaju stanovnici županjske Posavine, javili su hrvatski mediji.

U Babinoj Gredi, zbog velikog dotoka vode iz melioracionih kanala, izlila se rečica Berava i poplavila porodične kuće, dvorišta i vrtove. Meštani i vatrogasci izgradili su 50-ak metara nasipa.

Na najnižem delu obale reke Bosut u Vinkovcima celu noć građen je nasip u Lovretićevoj ulici, nakon što se izlila i poplavila put, podrume i dvorišta, na kojima je i do pola metra vode.

Na cijelom području Brodsko-posavske županije u Hrvatskoj juče posle podne proglašeno je stanje elementarne nepogode zbog obilne kiše koja pada danima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.