Poplavljene kuće pune mulja – prvo dezinfekcija pa povratak u dom

Izvor: RTS, 08.Jun.2019, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poplavljene kuće pune mulja – prvo dezinfekcija pa povratak u dom

U Lučanima je počela dezinfekcija kuća očišćenih od mulja i blata koje je u ponedeljak donela poplava. Za Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje iz Čačka posla će biti i narednih dana, jer je pod vodom bilo više od 200 kuća, mnogo pomoćnih objekata, preko 50 privrednih društava.
Ni šesti dan posle poplave, mnogi još nisu uspeli da izbace sav mulj i blato iz svojih kuća. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Tepihe smo digli, sve smo to bacili, stoji ovamo sve golo. Posle smo ribali podove, ali opet baš ne može da se očisti kako treba", kaže Magdalena Stanić iz Guče.

Ivan Popović, takođe iz Guče, navodi da je u kući bilo oko 70 centimetara vode, da je mulja i blata bilo preko kreveta, stolova, frižidera, zamrzivača, koji su plivali u vreme poplave.
Na korake koje moraju sprovesti radi sprečavanja nastanka zaraznih bolesti, upozorili su ih epidemiolozi i sanitarni tehničari koji su obišli poplavljeno područje.
Srboljub Šutić, sanitarno-ekološki inženjer, ističe da je narodu objašnjavano kako mora da se čisti, da stvari moraju da se iznesu radi pranja i da bi se, kada se osuše, izvršila dezinfekcija.
U Lučanima je do sada prijavljeno da je 90 kuća spremno za dezinfekciju, a čačanskim ekipama u pomoć su stigle kolege iz Leskovca.
Zavod za javno zdravlje iz Čačka na terenu prati kompletnu epidemiološku situaciju. Ana Mišović, direktor Zavoda, navodi da trenutna situacija, po onome što kolege iz zdravstvenih ustanova redovno dostavljaju u smislu zvaničnih registrovanih zaraznih bolesti, ne pokazuje povećanje, što je jako dobro.
Meštanima poplavljenih lučanskih naselja i sela u čišćenju svakodnevno pomažu vojnici i komšije. Dezinfekcija, pa onda i povratak u domove čeka stanovnike više od dve stotine kuća.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.