Izvor: B92, 16.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponuđen projekat za izgradnju kuća za povratnike

Kuršumlija -- Na sastanku udruženja raseljenih ''Vidovdan''iz Kuršumlije civilni administrator za Podujevo Mihael Verling ponudio je projekat za izgradnju 57 kuca na teritoriji Podujeva za izbegle Srbe iz tog mesta koji bi želeli da se vrate. Kako za B92 javlja Ljilja Danilović, predsednik "Vidovdana" Časlav Bojović kaže da sumnja da će taj projekat biti realizovan jer se "još nisu stekli uslovi za povratak u Podujevo". "Govoriti o povratku u Podujevo u ovom trenutku je nemoguće, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i pored napora koje ulazemo i mi i međunarodna zajednica. Mislim da je čista kozmetika i šminka govoriti o povratku u Podujevo. Na sastanku smo konstatovali da bez slobode kretanja ne možemo ocekivati povratak", rekao je on i dodao da se za povratak prijavilo 28 osoba koje žele da se vrate u podujevska sela Merdare, Mirovac i Livadice, koja se nalaze na granici između Kuršumlije i Podujeva. Bojović ističe da bi realizacija tog projekta bila uvod u masovniji povratak na Kosovo. "Bojim se da je i to šminka da opravdaju svoje prisustvo. Ukoliko bi bilo napravljeno tih 28 kuća i ukoliko bi se u njih vratili raseljeni Srbi to bi, zaista, uticalo na povratnike na Kosovo i Metohiju", rekao je Bojović.

Do dolaska KFOR, u Podujevu je živelo oko 1.500 Srba, a sada ih je dvadesetak i žive u podujevskom selu Sekirača, na tromeđi Podujeva, Medveđe i Kuršumlije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.