Ponovo zatvoren ilegalni starački dom u Smederevu

Izvor: Blic, 03.Sep.2015, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo zatvoren ilegalni starački dom u Smederevu

Ni mesec dana nije prošlo od kada je u Smederevu zatvoren ilegalni starački dom „Iris“, a inspekcija je dobila prijavu da dom ponovo radi, ali na drugoj lokaciji: iz Goričke ulice premešten je u Crnogorsku.

Vlasnik doma Goran Rakić samo je nesrećne korisnike, njih dvadesetak, odveo u drugu iznajmljenu kuću.

Ponovo su to nehigejinski uslovi, u sobama je i po šest kreveta, neprijatni mirisi... Inspektori socijalne zaštite iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << boračka i socijalna pitanja, uz aistenciju policije, i ovaj dom su ovog četvrtka zatvorili, a protiv vlasnika podneli prijavu.

- On tvrdi da su mu sve to rođaci, navodno su ih jutros doveli i doći će u tri sata da ih preuzmu. Ta ista priča je bila i prošli put kada smo mu zatvarali dom u Goričkoj ulici - objašnjava Nena Darmanović, inspektorka socijalne zaštite.

Ona kaže da je, nažalost, sve više ovakvih slučajeva, pogotovo u Beogradu.

Najviše zabrinjava je sprega zdarvstvenih radnika, ljudi iz hitne pomoći, pa i pogrebnih preduzeća, koji u ovim ilegalnim poslovima učestvuju.

Inspektori socijalne zaštite su prošle godine izvršili dva inspekcijska nadzora u ilegalnom domu „Vila Iris Prima“ u Smederevu i oba puta donosili rešenja o zabrani pružanja usluga socijalne zaštite i dali naloge da se objekat isprazni od korisnika u roku od 30 dana.

Rakić je postupao po nalogu ali bi odmah potom dom ponovo otvarao. Ministarstvo za rad je zbog toga Osnovnom javnom tužilaštvu u Smederevu podnelo krivičnu prijavu protiv njega. U prijavi je navedeno da je on “svesno i sa umišljajem pružao usluge domskog smeštaja odraslim i starim licima, sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, a u neadekvatnom prostoru i uslovima, bez stručnog nadzora”.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.