Ponovo uzavrela radnička Šumadija

Izvor: Politika, 01.Sep.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo uzavrela radnička Šumadija

Zaposleni u „Zastavi elektro” iz Rače danas stižu u Beograd, pred Agenciju za privatizaciju, a njihove kolege iz livnice u Topoli obnavljaju generalni štrajk

Kragujevac – Neuspele privatizacije i neispunjena obećanja poslodavaca ponovo su podigli na noge radnike u Šumadiji. Dok se u „Zastavi elektro" iz Rače spremaju da još jednom otputuju za Beograd kako bi pokušali da izdejstvuju raskid kupoprodajnog ugovora sa većinskim vlasnicima, dotle njihove >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kolege iz livnice u Topoli, nezadovoljne dinamikom isplate zaostalih zarada, pokreću generalni štrajk.

Sindikalni lider „Zastave elektro" Slobodan Gajić smatra da su za osnovni zahtev radnika, odnosno poništavanje privatizacije, ispunjeni svi uslovi, s obzirom na to da su, kako navodi u izjavi za „Politiku", istražni organi „utvrdili brojne malverzacije" većinskih vlasnika.

– Prema mojim saznanjima, nadležni su utvrdili da je tročlani konzorcijum sa Rankom Dejanovićem na čelu počinio niz zloupotreba službenog položaja, pre svega kada je reč o falsifikovanju dokumenata o obaveznim investicijama u proizvodnju, a tu su i brojna dugovanja prema radnicima. Danas krećemo za Beograd i ispred Agencije za privatizaciju ostaćemo sve dok se ne poništi prodaja preduzeća – kaže Gajić.

Zaposleni u preduzeću „Livar" iz Topole tvrde da je generalni štrajk, najavljen za drugi septembar, iznuđen potez. Kako je za naš list izjavio predsednik Samostalnog sindikata Đorđe Lukić, poslodavci nisu ispoštovali dogovor da do 28. avgusta isplate zaostale martovske i aprilske zarade.

– Posle dogovora i sporazuma da nam u predviđenom roku isplate lične dohotke, mi smo prekinuli generalni štrajk. Ponovo ga pokrećemo, pošto je rok prošao, a na našim računima je i dalje nula. Razumemo i ekonomsku krizu i muke poslodavca, ali mi tražimo samo naš deo i štrajk nećemo prekinuti dok nam se ne isplati i poslednji pošteno zarađeni dinar – navodi Lukić.

Račanska fabrika je poslovala dobro sve do sredine 2008, kada su prestale obaveze vlasnika prema Agenciji za privatizaciju. Tada je raskinut i ugovor sa partnerom iz Poljske, a danas je u firmi zaposleno svega 200 radnika. Oni su dospeli u žižu javnosti posle nedavne blokade pruge Beograd–Niš, nakon čega je na njihovu adresu stigla tužba „Železnica Srbije”.

Radikalne poteze su vukli i zaposleni u topolskoj livnici. Pre nekoliko meseci, oni su, podsetimo, zauzeli fabriku i „za taoce" uzeli i sindikalne lidere i kompletno poslovodstvo slovenačke firme iz Ivačine Gorice. Držali su ih zatvorene u prostorijama preduzeća tokom čitave noći, sve dok nije potpisan sporazum o isplati zaostalih zarada.

B. Kartalović

------------------------------------------------------------

Alarmantan pad industrijske proizvodnje

Prema najnovijim podacima Privredne komore Šumadije i Pomoravlja, u ovom delu Srbije zabeležen je alarmantan pad industrijske proizvodnje. Zaključno sa julom 2009, industrijska proizvodnja u centralnom delu zemlje niža je za 30 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine. Prema rečima direktora regionalne Privredne komore Dušana Puača, u Šumadiji i Pomoravlju beleže se nepovoljniji rezultati u odnosu na ostvareno kretanje proizvodnje u Srbiji.

[objavljeno: 02/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.