Izvor: RTS, 03.Dec.2021, 19:19

Ponovo srušena ploča nestalim novinarima Đuru Slavuju i Ranku Pereniću

Ploča postavljena na mestu gde su 21. avgusta 1998. godine oteti novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić, na putu između Velike Hoče i manastira Zočište, porušena je i odnesena osmi put za poslednjih devet godina.
Sa mesta odakle je ploča još jednom uklonjena predsednik UNS-a Živojin Rakočević i predsednik ogranka UNS-a na KiM Budimir Ničić, istakli su da je reč o "novoj otmici novinara".

"Ovo društvo nije sposobno da se suoči sa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zločinima i osnovnim slobodama koje glase -  dajte da znamo šta se desilo Slavuju, Pereniću. Dajte da znamo šta se desilo sa 17 kolega Albanaca, Srba, stranaca koji su ovde stradali radeći ovaj posao", rekao je predsednik UNS-a.
Predstavnici UNS-a su najavili da će ubrzo ponovo postaviti ploču, pozivajuči policiju i nadležne organe da otkriju počinioca, kao i da ga strože kazne u odnosu na prošli put.
Podsetili su da je ploča poslednji put porušena pre tri godine i da su iskreno verovali da je prošlo vreme njenog rušenja.
"Tada je uhapšen rušitelj i procesuiran, smatrali smo da više do ovoga neće da dolazi. Ovo ne doživljavamo kao poraz. Nastavićemo da radimo naš posao, obnavljamo i postavljamo ploču, ali ovo jeste poraz kosovskog društva pre svega, kosovskih lidera koji do sada, čini mi se, nisu javno osudili rušenje ploče. Ovo je poraz i međunarodne zajednice na Kosovu koja blago reaguje na rušenje", rekao je Ničić.
Ploča na kojoj piše: "Ovde su 21. 8. 1998. godine otete naše kolege novinari, Đuro Slavuj i Ranko Perenić - tražimo ih", je za devet godina rušena osam puta.
Za višestruko rušenje ploče otetim novinarima policija je samo jedanput pronašla počinioca. Šaban Beriša (47) uslovno je kažnjen na tri meseca zatvora i 200 evra novčane kazne za rušenje ploče.
UNS i DNKiM su ploču postavili 2012. godine na godišnjicu otmice novinarske ekipe.
Novinarska ekipa Radio Prištine je 21. avgusta 1998. godine krenula ka manastiru Sveti Vrači u Zočištu da uradi prilog o povratku otetih monaha.
Prema podacima dobijenim od njihovih porodica, poslednji put viđeni su u Velikoj Hoči, u prepodnevnim satima. Greškom su krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom OVK.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UNS: Kod Velike Hoče ponovo srušena ploča posvećena novinarima nestalim 1998.

Izvor: N1 televizija, 03.Dec.2021

Kod Velike Hoče, na mestu gde su 1998. godine otetiti novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić, ponovo je srušena ploča koja je postavljena, 2012. na godišnjicu njihove otmice, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS).

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.