Ponovo postavljena spomen-ploča nestalim novinarima na KiM

Izvor: RTS, 10.Maj.2019, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo postavljena spomen-ploča nestalim novinarima na KiM

Udruženja novinara Srbije osmi put zaredom postavilo je obeležje posvećeno nestalim novinarima Radio Prištine Đuri Slavuju i Ranku Pereniću. Obeležje na kojem piše "Tražimo ih" do sada je sedam puta rušeno, a za poslednje rušenje policija je otkrila Albanca koji je priznao da je to učinio iz etničkih ubeđenja.
Namera da izveste o oslobađanju monaha i manastira Svetih Kuzme i Damjana u Zočištu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odvela je Đuru Slavuja i Ranka Perenića u nepoznato. Između Velike Hoče i Zočišta gubi im se svaki trag.

Udruženje novinara Srbije redovno postavlja ploču na mestu gde se pretpostavlja da su nestali. Danas osmi put – sa porukom da su napadi na novinare napadi na čitavo društvo.
"Društva u kojima se nekažnjeno šetaju napadači i ubice novinara nisu društva koja imaju perspektivu", kaže sekretar UNS-a Ninoslav Brajović.
Za poslednje rušenje ploče, policija je pronašla počinioca. A šta dalje.
"Mi očekujemo da sličnu poruku pošalju i tužilaštvo i sud, da tužilaštvo zatraži maksimalnu kaznu za onog ko je srušio ploču, i da ga sud osudi na tu maksimalnu kaznu", rekao je Budimir Ničić, predsednik ogranka UNS-a na KiM.
Iz međunarodnih organizacija obećanja da će nadgledati proces.
"OEBS na Kosovu će nadgledati čitav ovaj proces i to je poznato institucijama, ali ne možemo naterati bilo koga da uradi bilo šta, jer OEBS nema izvršni mandat, ali držaćemo ovo pitanje akteulnim. I podsećaćemo ljude na njihovu obavezu da dođu do istine i da kazne prekršioce", poručio je Jan Bratu, šef OEBS-a na KiM.
Slučaj se time ne bi završio. Nephodno je otkriti ko je kidnapovao Đuru Slavuja i Ranka Perenića. Isto kao što je nužno otkriti kako je stradalo još 12 novinara. Među njima petoro Srba i sedam Albanaca.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Osmi put postavljena spomen-ploča otetim srpskim novinarima na Kosovu i Metohiji

Izvor: Blic, 10.Maj.2019

Predstavnici udruženja novinara iz Srbije i sa Kosova i Metohije danas su između Zočišta i Velike Hoče kod Orahovca osmi put postavili spomen-ploču otetim novinarima Đuri Slavuju i Ranku Pereniću, koju su rušili nepoznati počinioci na Kosmetu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.