Izvor: B92, 20.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo pomor ribe u Toplici

Kuršumlija -- Sinoć se uzvodno uz reku Toplicu kod Kuršumlije, treću noć zaredom, dogodio veliki pomor riba.

Pomor se dogodio van poteza u kome su ranije bile ispuštane otpadne vode drvnog kombinata "Kopaonik". Ovaj slučaj prijavio je Slaviša Ristić, direktor lokalnog preduzeća "Kopaonik", koje se sumnjiči da je uzrokovalo prethodne pomore. On je bio i na mestu gde se dogodio pomor ribe.

''Apsolutno sada zaista nikakva tehnološka otpadna voda iz 'Kopaonika' >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se sigurno, niti noću niti danju, ne ispušta u reku Toplicu", rekao je on.

"Došao sam da vidim o čemu se radi i da jednom utvrdimo odakle te mrtve ribe'', kazao je Ristić.

Istovremeno, Ristić demantuje navode da je to preduzeće sinoć cisternama ispustilo otpadne vode uzvodno uz reku Toplicu da bi dokazalo da ta fabrika nije uzrokovala pomore riba prethodne dve večeri.

Uviđaj je obavila policija, a na mestu pomora sinoć kasno izašli su vodoprivredni inspektor i predstavnik Hidrometeorološkog zavoda Srbije, koji su uzeli uzorke vode i uginule ribe.

Kuršumlija bez vode iz predostrožnosti

U Kuršumliji danas do kasnih popodnevnih sati nije bilo pijaće vode iz, kako ističu u Komunalnom preduzeću u ovom gradu, predostrožnosti jer postoji sumnja da je otpadna voda ispuštena iznad bazena u reku Toplicu iz koje se građani Kuršumlije snabdevaju pijaćom vodom.

Takođe, izvršeno je uzorkovanje vode iz gradskog vodovoda da bi se utvrdilo da li eventualno sadrži materije opasne po zdravlje ljudi.

Za sada, od nadležnih iz vodoprivredne inspekcije nije bilo moguće dobiti više informacija. Inače, to je prvi put da se uzorci vode i uginule ribe uzimaju neposredno posle ekološkog incidenta, u kasnim večernjim satima.

S druge strane, na poziv opštinskog tužioca, koji je pre dva dana obilazio ispuste kombinata "Kopaonik", nadležne inspekcije su uzorke vode uzele tek sutradan.

'Tom prilikom smo vizuelno videli da se iz kruga Kopaonika ispušta voda veoma crnog sadržaja i sa veoma velikim smradom, koji se oseća na nekoliko kilometara u gradu'', rekao je opštinski javni tužilac Radivoje Nedeljković.

Građani Kuršumlije su Ministarstvu za zaštitu životne sredine uputili peticiju u kojoj navode da je i vazduh u gradu zagađen , kako ispuštanjem otpadnih voda od kojih se gradom širi nepodnošljiv miris, tako i zbog čestica koje se emituju iz dimnjaka fabrike "Kopaonik", koje se talože na kućama u blizini tog preduzeća.

Međutim, direktor preduzeća "Kopaonik" Slaviša Ristić je u vezi s tim za B92 rekao da se izvinjava svim građanima Kuršumlije.

"Jednom ćemo rešiti i to pitanje, tih otpadnih tehnoloških voda. Miris jeste neprijatan iz tog razloga, i nisam hteo da kažem da to nećemo regulisati i obećao sam to do petka sigurno, i imamo rešenje za to'' rekao je Ristić.

Do sada u Kuršumliji nije obavljano merenje aerozagađenja, ali je, kako saznaje B92, opštinski tužilac pozvao nadležne institucije da utvrde koliki je nivo zagađenosti vazduha u tom gradu.

Sumnja se da je drvni kombinat "Kopaonik" ispuštanjem otpadnih voda izazvao pomor riba u reci Toplici.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.