Izvor: B92, 03.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo otvoren Kraljevski dvor

Beograd -- Kompleks dvorova na Dedinju, od subote je ponovo otvoren za posetioce.

Građani će do 30. oktobra svakog vikenda, u pratnji turističkih vodiča, moći da obiđu taj kompleks i prošetaju parkom koji se prostire na 100 hektara. U saopštenju iz Kraljevskog dvora navodi se da su posete omogućene angažovanjem prinčevskog para Karađordjević, u saradnji sa turističkim organizacijama Srbije i Beograda.

Svi zainteresovani će svakog vikenda moći da obiđu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dvorski kompleks, prošetaju parkom ili da uživaju u delima Pusena, Rembranta, Paje Jovanovića i drugih velikana. Organizovane posete će trajati sve do kraja oktobra.

Sve zainteresovane, koji požele da vide delove šarene srpske istorije, ljubazni i iskusni vodiči će provesti kroz dvorane Belog i Kraljevskog dvora. Pored stalnih smena kraljeva i predsednika, dvorski kompleks odlikuje i ogromno kulturno nasleđe. Beli dvor se može nazvati pravom riznicom umetnina. U njemu se mogu videti slike Rembranta, Nikole Pusena, Veronezea kao i domaćih velikana poput Paje Jovanovića. Takođe, dok se u trpezariji hoda po tepihu od 120 kvadrata, mogu se videti i neprocenjivi porcelan rađen za Luja 14-tog.

U parku veličine 200 fudbalskih igrališta, nalazi se oko tri stotine različitih biljnih vrsta. Među njima, uz jedan žbun, ušuškan je i grob Titove najveće ljubavi Davorjanke Paunović. Dvorski kompleks, koji predstavlja ogromni istorijsko kulturni spomenik, prošle godine je renoviran zbog prokišnjavanja i vlage.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.