Izvor: B92, 25.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo neprijatan miris u Pančevu

Pančevo -- Sinoć je u Pančevu bilo moguće osetiti neprijatan miris, reč je o prebrzom prepumpavanju otpadnih voda, navodi inspekcija.

Republički inspektor za zaštitu životne sredine utvrdio je da su se neprijatni mirisi u Pančevu osećali zbog brzine prepumpavanja otpadnih voda, saopštilo je Ministarstvo za nauku i tehnologiju i za zaštitu životne sredine. Neprijatni miris se osetio juče oko 19.30.

Tokom jučerašnjeg vanrednog pregleda u HIP-Petrohemiji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Pančevo utvrđeno je da je u toku druge smene vršeno prepumpavanje otpadnih voda iz gravitacionog separatora fabrike Etilen u fabriku obrade voda HIP-Petrohemija.

HIP-Petrohemiji Pančevo naloženo je da prilagodi dinamiku prepumpavanja otpadnih voda iz gravitacionog separatora, kako bi se minimizirale mogućnosti negativnog uticaja na životnu sredinu, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je prethodno, vanrednim inspekcijskim pregledom od 28. septembra 2006, u HIP-Petrohemiji Pančevo zapisnički naloženo da preduzeće odmah obustavi sve vanredne aktivnosti dreniranja ka uljnom gravitacionom separatoru, dok se ne steknu povoljni meteorološki uslovi.

Preduzeće je postupilo po nalogu republičkog inspektora za zaštitu životne sredine.

Na osnovu utvrđenog stanja, 3. oktobra 2006. doneto je rešenje kojim se nalaže HIP-Petrohemiji da sprovede tehničko-tehnološke mere za smanjenje emisije opasnih i zagađujućih materija na gravitacionom separatoru zauljenih otpadnih voda, uključujući ispuste iz rezervoara, u roku od godinu dana.

Takođe je naloženo da pre i nakon preduzimanja naloženih tehničko-tehnoloških mera, izvrše merenje emisije opasnih i štetnih materija.

Vesna Borovnica-Petković iz opštinskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine rekla je prethodno da uzrok neprijatnog mirisa jeste povećana koncentracija sulfida u vazduhu, što je posledica rada industrijskih postrojenja.

Prema njenim rečima, ta jedinjenja se osećaju kada dostignu granicu od pet mikrograma, a dodatan problem su nepovoljni vetrovi, koji zagađenje nose od industrijske zone ka gradu.

U pančevačkom Centru za obaveštavanje potvrđuju da su primili mnogo poziva građana iz naselja Sodara i iz centra grada, a potom i iz naselja Kotež, koji su se žalili na neprijatne mirise.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.