Ponovno suđenje Marku Miloševiću

Izvor: B92, 22.Mar.2011, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovno suđenje Marku Miloševiću

Požarevac -- Apelacioni sud u Beogradu poništio je rešenje Osnovnog suda u Požarevcu o obustavljanju krivičnog postupka protiv Miloševića i petorice njegovih saradnika.

Ponovljeni postupak po tužbi člana Otpora Nebojše Sokolovića počinje 6. aprila, a vodiće ga isti sudija, Gordana Vidojković.

Apelacioni sud postupao je po žalbi Sokolovićevog zastupnika, a u obrazloženju se navodi da su učinjene bitne povrede postupka i Krivičnog zakona, potvrdio je za B92 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << portparol Osnovnog suda u Požarevcu Miroslav Lukić.

Sokolović je Marka Miloševića i njegove saradnike tužio za nanošenje teških telesnih povreda opasnih po život. Do apsolutnog zastarevanja ovog krivičnog dela dolazi nakon 20 godina.

Veće sudije Gordane Vidojković je rešenje o obustavi postupka donelo na osnovu krivičnog dela nanošenje teških telesnih povreda u saizvršilaštvu, koje zastareva nakon 10 godina.

Veće iste sudije je 2008. oslobodilo petoricu Miloševićevih saradnika optužbi za teške telesne povrede Lukoviću i Sokoloviću, a tužba protiv Miloševića je odbijena.

Naredne godine Okružni sud je ukinuo rešenje, a tadašnji Opštinski sud pre ponovnog odlučivanja obustavio je postupak po tužbi Lukovića, koji je u međuvremenu preminuo.

I ovo rešenje ukinuo je Okružni sud, ali je veće sudije Vidojković ponovo donelo identično rešenje.

Posle ponavljanja žalbe, Apelacioni sud je, tri dana pre nastupanja apsolutne zastarelosti, potvrdio rešenje prvostepenog suda, da bi nakon toga Osnovni sud obustavio postupak i u odnosu na oštećenog Sokolovića.

Postupak se vodi od 2001. godine, a tužilaštvo je dva puta odbilo da preuzme gonjenje.

Otporaši Sokolović, Momčilo Veljković i Radojko Luković, koji je poginuo pre tri godine, fizički su napadnuti u centru Požarevca 2. maja 2000. godine. Radojko Luković i Nebojša Sokolović tada su zadobili teške povrede opasne po život.

Osim Marka Miloševića, Sokolović je tužio i njegove saradnike Zorana Ivanovića Roleksa, Bojana Tadića, Milana Bajića i braću Milana i Sašu Lazića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.