Izvor: Blic, 22.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomor ribe i u reci Moravici, izvađeno 200 kilograma uginule ribe

U reci Moravici danas je otkriven pomor ribe i izvađeno je oko 200 kilograma uginule ribe, izjavio je upravnik ribarskog područja Južna Morava II Nikola Kumanović.

"Pomor riba je na dužini od osam kilometara, od kolektora za otpadne vode kod Sokobanje do Bovanskog jezera. Sve je puno mrtve ribe ali ne može da se utvrdi prava razmera pomora jer je veliki broj uginule ribe na dnu reke", rekao je Kumanović agenciji Beta.

On je kazao da je "najtragičnije što je uginula >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << autohtona riba".

O pomoru ribe je obaveštena ekološka inspekcija, a Zavod za zaštitu zdravlja iz Zaječara je uzeo uzorke ribe. Opština Aleksinac je angažovala stručnu ustanovu iz Kruševca koja bi trebalo da analizira uzorke vode.

Aleksinac se snabdeva vodom iz Bovanskog jezera.

"Podnećemo krivičnu prijavu protiv NN lica za izazivanje opšte opasnosti a ukoliko se utvrdi ko je odgovoran za zagađenje pred sudom ćemo zatraziti nadoknadu štete", rekao je Kumanović.

On je istakao da je čudno da se svi incidenti na rekama događaju noću ili tokom vikenda kad je izuzetno teško da se angažuju nadležne institucije koje bi uzele uzorke vode a čiji se rezultati jedino i priznaju na sudu.

Uzrok pomora ribe kod Brusa - velike količine amonijaka i nitrita

Pomor ribe u gornjem toku reke Rasine kod Brusa izazvan je prisustvom visoke koncentracije amonijaka i nitrita, izjavila je danas Marija Vukašinović iz Veterinarskog instituta u Kraljevu.

Pomor ribe u Rasini dogodio se prošlog vikenda.

"Analizama koje su rađene na uzorcima vode i uginulim primercima utvrđeno je prisustvo 1,55 miligrama amonijaka na litar vode, što je 15,5 puta više od maksimalno dozvoljene koncentracije za vodu prve kategorije, a čak 50 puta više od količine koja ribama ne smeta", rekla je Vukašinovićeva agenciji Beta.

Ona je navela da je i količina nitrita od 0,136 miligrama po litru četiri puta veća od dozvoljene, ali da analize nisu pokazale značajnije prisustvo organskih materija, kao ni prisustvo agresivnih supstanci koje bi poremetile PH-vrednost rečne vode.

Vukašinovićeva je dodala da je ovog leta u Srbiji bilo izuzetno mnogo pomora riba, pre svega zbog prisustva amonijaka, organskih materija, masti i ulja, i da takve koncentracije štetnih materija najčešće potiču od dezinfekcionih sredstava za proizvodne pogone koja se ispuštaju direktno u reku.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.