Izvor: RTS, 20.Mar.2022, 14:53

Pomor retkih ptica kod Vršca, sumnja se da su otrovane pesticidom

U selu Veliki Gaj kod Vršca pronađeno je jedanaest uginulih ptica, među kojima su retke i zaštićene vrste. Stradalo je devet orlova mišara, jedna lovostajem zaštićena svraka i sova kukumavka.
Slučaj pomora ptica je prijavio vršački čuvar prirode Milivoj Vučanović, a na mesto gde su pronađene stigli su pripadnici plandištanske policije i članovi Društva za zaštitu ptica.

Osnovano se sumnja da je uzrok trovanja strogo zabranjeni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << otrovni pesticid "Furadan", jer je u neposrednoj blizini leševa pronađena flaša "Furadana" i ostaci otrovane živine čije je perje premazano ljubičasto-roze bojom što je specifično za otrovni pesticid.
Kako saznajemo, pretpostavlja se da je živina bila namenjena lisicama ili psima, koji su najverovatnije nekom od domaćina pojeli kokoške.

U nameri da se reši ovih životinja, on je kao mamac ostavio zatrovanu živinu od koje su se otrovale i ptice.
Istraga će utvrditi ko je odgovoran za pomor retkih i strogo zaštićenih ptica.
Ovo je drugi put u poslednje četiri godine da u okolini Vršca ptice i životinje stradaju usled upotrebe otrovnog "Furadana".
Na jednoj njivi u blizini Vršca 2018. godine pronađeno je blizu 70 ptica koje su uginule jer su se hranile zrnima pšenice tretiranim "Furadanom".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rijetke ptice otrovane pesticidom kod Vršca (UZNEMIRIJUĆE FOTOGRAFIJE)

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Mar.2022

U selu Veliki Gaj kod Vršca došlo je do pomora rijetkih i zaštićenih ptica, a sumnja se da su otrovane pesticidom.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.