Izvor: B92, 13.Apr.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć žrtvama nasilja

Beograd -- U okviru Instituta za sudsku medicinu u Beogradu, već dve godine radi ambulanta, u kojoj se obavljaju pregledi i obezbeđuje dokumetacija za sud za žrtve porodičnog nasilja.

Za sve osiguranike na teritoriji Beograda koji su pretrpeli neki oblik porodičnog nasilja, od narednog meseca, pregledi će biti besplatni. Do sada su se žrtve porodičnog nasilja najčešće javljale lekarima u domovima zdravlja ili urgentnom centru, ali opis telesnih povreda u najvećem broju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << slučajeva bio je štur i neprecizan za eventualno suđenje.

Stručnjaci različitih specijalnosti, koji već dve godine obavljaju preglede u ambulanti Instituta za sudsku medicinu u Beogradu, spremni su da osim lečenja, ovim pacijentima pruže i adekvatnu ekspertizu, ukoliko žele da se obrate sudu.

"Međutim ona nije u potpunosti zaživela, jer nije ušla u sistem da ljudi znaju da mogu da se obrate, šta mogu time da dobiju, u čemu je boljitak? A boljitak je u kvalitetnijim dokazima, dokumetovanju i opisivanju povreda, načinu na koji se one dokumetuju", objašnjava Đorđe Alempijević iz Instituta za sudsku medicinu.

Žene, deca, stari - oni koji ne mogu da se suprotstave, najčešće su žrtve nasilja. Njih osim torture koju preživljavaju, očekuje i borba s predrasudama i mentalitetom koji nasilje tretira kao "porodičnu stvar". Zato se one teško odlučuju da ga prijave iako da trpe godinama.

"Ono što je za žrtvu najvažnija stvar je reakcija prve službe kojoj se javi, da je ohrabri da u taj proces uđe i da joj garantuje bezbednost, da neće imati više problema kada ga prijavi od onih koje već ima", kaže Tanja Ignjatović, psihološkinja Autonomnog ženskog centra.

Istraživanja pokazuju da mali broj nasilnika završi na sudu. Procesuira se svaka treća prijava a u nekim postupcima nemoguće je izvesti pouzdane zaključke, kada je reč o mehanizmu nastanka i starosti povrede.

"Tužioci su osetljivi na nedostatak povredih lista,ako nemate dokaz o povredama teže ćete istrajati u postupku", navela je Slađana Jovanović, pravna saradnica Autonomnog ženskog centra.

Da bi se utvrdio sudsko medicinski značaj povreda žrtve su do sada, za preglede, radi potencijalnog suđenja morale da izdvoje i do pet hiljada dinara.

Uz pomoć gradskih vlasti ambulanta Instituta za sudsku medicinu uskoro će postati centar po ugledu na slične u svetu ali i nekim gradovima u unutrašnjosti Srbije.

"Mi smo se sada dogovorili sa Institutom da Beograđanke i Beograđani dobiju besplatnu sudsko medicinsku pomoć radi bolje eskpertize i bolje baze podataka", kaže gradska sekretarka za zdravstvo Snežana Stevanović.

Za specijalstičke preglede onih koju su pretrpeli bilo koji oblik nasilja u svom domu, Sekretarijat za zdravstvo Skupštine grada izdvojio je u toku ove godine dva miliona dinara, a uz zdravstvenu knjižicu pregledi će moći da se obave već od sledećeg meseca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.