Pomoć za Timok

Izvor: Politika, 08.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć za Timok

Knjaževac – Susret sa novinarima rukovodstvo knjaževačke opštine iskoristilo je juče da ozvaniči početak kampanje za trajnu zaštitu Belog Timoka u kome je pre devet dana, usled trovanja amonijakom iz gradske kanalizacije, došlo do velikog pomora ribe. Predsednik opštine Gradimir Živković rekao je da projekat za izgradnju sistema za prečišćavanje otpadnih voda iz knjaževačke gradske kanalizacije, odakle je amonijak dospeo u reku, napravljen još 1986. godine, ali da je mala >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i siromašna opština nemoćna da sama obezbedi oko pet miliona evra za njegovu izgradnju.

Već su upućeni zvanični apeli nadležnim republičkim ministarstvima i predstavništvima Evropske unije da pomognu u izgradnji, a među prvima pomoć je ponudio Brajan Holms iz CHF.

U razgovoru sa novinarima učestvovali su i dr Ljubica Nikolić, zamenik predsednika opštine, i Milan Đokić, opštinski menadžer. Oni su izjavili da su uhapšeni rukovodioci "Džervina" i "Kop komerca" Goran Ivković i Ninko Mitrović i rukovodioci "Stokoimpeksa" Dragi Lazarević (direktor) i Ivan Jovanović (tehnolog) preksinoć pušteni iz dvodnevnog policijskog pritvora, posle saslušanja kod istražnog sudije. U daljem procesu istrage oni će se braniti sa slobode.

Knjaževački čelnici obavestili su novinare i da će najverovatnije od ponedeljka početi redovna proizvodnja u "Džervinu", "Džersiju", "Venusu" i "Stokoimpeksu", kolektivima kojima je republički ekološki inspektor 4. jula, u prisustvu ministra ekologije Saše Dragina, izdao rešenja o privremenoj zabrani rada. Upravo se uzimaju uzorci iz probne proizvodnje kako bi se utvrdilo da li su eventualni nedostaci, zbog kojih su osumnjičeni kao trovači, otklonjeni.

Novinarima je, takođe, rečeno da knjaževački čelnici maksimalno pomažu svim istražnim organima kako bi se utvrdili pravi uzroci tragedije i kako bi se preduzele mere za trajnu zaštitu. Rukovodstvo ne poriče da je trovanja bilo, i 29. juna ali i gotovo svake druge ili treće godine u prošlosti, ali ih je, vele, najviše iznenadilo ponašanje ministra Saše Dragina, koji je o svemu presudio po kratkom postupku, i pre nego što su merodavno rasvetljene sve okolnosti. Prenebregnuto je, kažu, da "Venus" ima pogone u izgradnji i da ti pogoni nisu priključeni na gradsku kanalizaciju, ili da "Stokoimpeks", naša najsavremenija izvozna klanica, pod direktnom kontrolom stručnjaka iz Evropske unije, uopšte ne koristi amonijak u hlađenju, nego bezopasni freon. Kažu i kako opravdano zameraju nekim "proceniteljima" koji su utvrdili da je u Timoku otrovano između 20 i 200 tona ribe, pošto neka saznanja govore da je zapisnički u deponije smešteno samo 1.200 kilograma uginule ribe.

Knjaževčani kažu da su uvereni da će u započetoj istrazi biti još dosta posla za sudske veštake. Ističu da ih posebno boli što se ministarska "strogoća" slomila na malom i siromašnom Knjaževcu, a što godinama nekažnjeni ostaju mnogo veći, poznatiji i opasniji trovači u Srbiji. Očekuju od ministara i da pomažu a ne samo da prete i kažnjavaju.

S. Todorović

[objavljeno: 08.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.