Pomoć uz druženje i osmeh

Izvor: Politika, 03.Avg.2013, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć uz druženje i osmeh

Volonteri iz Čajetine već dva meseca na usluzi staračkim domaćinstvima u zlatiborskim selima

Čajetina – U udaljenim planinskim selima na obodu Zlatibora mnogo je staračkih domaćinstava. Stari ljudi, često prepušteni sami sebi, vape za pažnjom i brigom. Njih pohode, da im budu od pomoći, mladi čajetinski volonteri. Starost i mladost se već dva meseca akcijom pod nazivom „U ime starih“ ovde vezuju i zbližavaju. Nije to samo doneti im lekove, očistiti dvorište >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ili naseći drva: jednako je važno progovoriti koju lepu reč, odagnati tugu i olakšati samoću.

I evo ovog leta mladih iz Čajetine u kućama staraca u Trnavi, Dobroselici, Alinom Potoku, Rudinama, Gostilju. Mladošću i elanom, čak i kada pešače do udaljenih područja, sijaju Marija, Branka, Aleksandar, Vesna, Nevena, Đorđe, Ana i drugi volonteri koji sa medicinskom sestrom i vozačem obilaze domaćinstva starih. Da pomognu šta kome zatreba. A do sada je 38 korisnika uključeno u ove posete.

Dok Milena, apsolvent medicine, meri starima pritisak i nivo šećera u krvi dajući savete o upotrebi lekova, ostali momci i devojke obavljaju svakodnevne kućne poslove. I oni što, možda, u svojim kućama nisu metlu uzeli u ruke, ovde rado peru prozore, čiste dvorište, kose oko kuće, cepaju i slažu drva, katkad beru i maline. Sve uz šalu i lepo raspoloženi.

Prema rečima Jagode Jeremić, koordinatorke volontera, pomoć starima je dobrodošla. Ti ljudi se, međutim, ipak najviše raduju druženju s mlađima i prilici da sa njima porazgovaraju. Koordinatorka projekta Zorica Milosavljević najavljuje da će se i u narednom periodu ove posete nastaviti u skladu sa potrebama korisnika, s tim što će za veće poslove (priprema ogreva za zimu i drugo) biti organizovane masovnije volonterske akcije.

Projekat „U ime starih“ koji se osim u Zlatiboru ostvaruje i u Nišavskom okrugu sprovodi čajetinsko udruženje građana „Zlatiborski krug“. Partneri su mu organizacije „Društvo za razvoj kreativnosti“ iz Aleksinca i Udruženje samohranih majki iz Niša, a finansijer norveška ambasada.

B. Pejović

objavljeno: 04.08.2013

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.