Izvor: B92, 27.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć umesto isključenja

Beograd -- Pilot projekat pomoći osobama sa intelektualnim smetnjama poboljšao je kvalitet života za 23 korisnika u pet zajednica.

Postojeći institucionalni sistem zaštite stvara zavisnost osoba sa intelektualnim smetnjama i vodi ka njihovom isključivanju iz života zajednice, rečeno je na konferenciji "Stanovanje uz podršku u zajednici kao alternativa institucionalizaciji".

Pilot projekat, koji se u Srbiji sprovodi dve godine, a koji finansira Fond za otvoreno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << društvo, predviđa premeštanje osoba sa intelektualnim smetnjama iz stacionarnih institucija u stanove u kojima bi živeli u zajednici.

Predsednica Skupštine Društva za pomoć osobama sa Daunovim sindromom Darinka Rikanović rekla je da je cilj programa i razmena iskustava, informisanje stručnjaka koji se bave problemima osoba sa intelektualnim smetnjama, kao i animiranje državnih organa na svim nivoima za dalju pravnu i materijalnu podršku programu.

Rikanovićeva je ocenila da program "stanovanje uz podršku" stvara realnu mogućnost da se ispuni deo potreba osoba sa intelektualnim teškoćama kojima, kako je navela, društvo malo pruža u odnosu na njihove legitimne potrebe.

Džudit Klajn iz Instituta za otvoreno društvo rekla je da je cilj projekta da ljudi sa mentalnim nedostacima dostignu svoj pun kapacitet i da učestvuju u životu svoje društvene zajednice.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.