Izvor: B92, 25.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć ometenima u razvoju

Beograd -- Danas i sutra se po prvi put organizuje sistematski pregled za osobe ometene u razvoju.

Pregled su organizovali Društvo za pomoć osobama ometenim u razvoju - Stari grad i Dom zdravlja na istoj opštini. Po rečima nadležnih, mnogo osoba ometenih u razvoju nisu posetile lekara više od 10 godina. U Srbiji, osobe ometene u razvoju čine oko tri odsto stanovništva.

Društvo Stari grad postoji 10 godina, organizuje celodnevni boravak za svoje štićenike, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a bori se za prevazilaženje njihove društvene izolacije i aktivno uključivanje u život.

Zadatak nimalo lak, a povod za prvo organizovanje sistematskog pregleda, bio je konkretan, kaže Dejan Kozić, predsednik Društva za pomoć osobama ometenim u razvoju Stari grad:

"Povod za ovaj sistematski pregled nam je zapravo dala jedna majka, koju smo odveli na kontrolni pregled jer je dete slabo videlo. Kod lekara se ispostavilo da dete ima šećer. To pokazuje da je neophodno da se oni povremeno kontrolišu", kaže on.

U društvu su štićenici uzrasnog doba od 14 do 50 godina. Neki od njih imaju i teže oblike višestruke ometenosti. Plan je da se sistematski pregledi nastave jednom godišnje, ali da se uključe i druge vrste zdravstvenih kontrola:

"Planiramo na jesen da obavimo i ginekološke preglede korisnica ovog društva, a sledeća akcija su kućne posete svim članovima društva koji teško dolaze ili pak nisu ni izlazili iz svojih kuća", kaže Vesna Janjušević, upravnica sektora za zdravstvenu zaštitu, Dom zdravlja Stari grad.

Sistematski pregled velika je pomoć i roditeljima. Neki od njih, najčešće zbog starosti, sve teže brinu o svojoj mentalno nedovoljno razvijenoj deci, sa kojom je odlazak lekaru, nekada i mukotrpan:

Zadovoljan sam, kako da ne, prvo je važno to da dolaze na jedno mesto lekari, tu je laboratorija, znači nije potrebno da idemo u Dom zdravlja, imamo sve na jednom mestu", kaže Radmilo Radović, roditelj.

Po rečima Vesne Janjušević, plan je i da se sve osobe ometene u razvoju uključe u sistem izabranog lekara, da se utvrdi koliko ih tačno ima i da najzad dobiju kvalitetnu zdravstvenu brigu, kakvu i zaslužuju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.