Pomoć narodnoj kuhinji u Kragujevcu

Izvor: B92, 02.Dec.2009, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć narodnoj kuhinji u Kragujevcu

Kragujevac -- Prilog emitovan na B92 o sve većem broju građana Kragujevca koji se obraćaju Crvenom krstu za obrok podstakao je donatore da se jave i pomognu.

Direktor Fonda B92 Veran Matić, uz pomoć donatora iz kompanije "Viktorija grupa", uručio je danas prvi kontingent namirnica narodnoj kuhinji u Kragujevcu prikupljenih u akciji Fonda B92 "Hrana za sve". Obrok koji najsiromašniji Kragujevčani dobijaju u narodnoj kuhinji nekima od njih je sve što pojedu u toku dana. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Različite životne priče dovele su ljude na kazan Crvenog krsta, ali među njima je sve više radnika koji su do nedavno bili cenjeni mastori u kragujevačkim fabrikama, a onda su ostali bez posla.

Pošto su poslužili hranu korisnicima, organizatori i donatori akcije "Hrana za sve " i sami su želeli da se uvere u kvalitet obroka koji se obezbeđuje za najsiromašnije građane.

Jedan od najvećih donatora, "Viktorija grupa”, obezbedila je ukupno 300 tona krompira, od čega je danas u Kragujevac dopremljeno 14 tona ove namirnice.

Narednih dana biće dopremljeno brašno, sojini proizvodi i jestivo ulje "Iskon".

Ova donacija omogućiće da broj korisnika obroka u kragujevačkoj narodnoj kuhinji bude gotovo duplo veći.

I predstavnici grada doprineće poboljšanju kvaliteta ove akcije, distribucijom hrane i na seoska područja.

Da humanih ljudi, spremnih da pomognu, ipak ima, potvrdilo je i preduzeće "Merkur", koje je besplatno ustupilo skladišni prostor za donirane namirnice.

Važna masovnost u solidarnosti

Kompanija, koja je prva podržala akciju Fonda B92 "Hrana za sve", u okviru koje se prikuplja hrana i novac za rad postojećih i novih Narodnih kuhinja u Srbiji, započela je isporuku prikupljenih namirnica narodnim kuhinjama širom Srbije.

Podsetimo, donacija kompanije "Viktorija grupa", čija je ukupna vrednost preko 600.000 evra, odnosno preko 56 miliona dinara, sastoji se od:

- 350 tona krompira

- 500 tona brašna

- 100 tona jestivog ulja

- 200 tona sojinih komadića, šnicli i ljuspica

Danas, u prvom talasu distribucije narodnim kuhinjama, otpremljeno je 14.310 kilograma krompira narodnoj kuhinji u Kragujevcu, 6.610 kilograma krompira u Topoli kod Kragujevca, a u Smederevskoj Palanci 2.800 kilograma krompira.

"Do sada je u akciji B92 prikupljeno hrane u vrednosti nešto manjoj od million evra, a nama je cilj da za godinu dana obezbedimo namirnice čija će vrednost premašiti šest miliona evra", rekao je prilikom uručivanja donacije narodnoj kuhinji Crvenog krsta u Kragujevcu direktor B92 Veran Matić.

On je ocenio da je zadovoljan količinama koje su do sada prikupljene, ali da je velike količine dalo malo kompanija, i iskoristio priliku da pozove predstavnike domaćih i stranih kompanija da se povodom novogodišnjih i Bozićnih praznika uključe u akciju jer je i masovnost u solidarnosti izuzetno važna.

B92 je dobila nekoliko velikih donacija na samom početku akcije, samo "Viktorija grupa” je donirala hranu u vrednosti 600 hiljada evra, rekao je Matić i naveo da je kada je reč o količinama donirane hrane odziv zadovoljavajući, ali je broj kompanija koje se uključuju u akciju nedovoljan i time B92 ne može biti zadovoljan.

"Veliko je zadovoljstvo kada potezom koji kompaniji nije predstavljao finansijski problem možemo da pomognemo velikoj grupaciji siromašnih ljudi na ovim prostorima", izjavila je direktorka marketinga "Viktorija grupe” Natalija Kurjak.

Ona je navela da je samo donacija Viktorija grupe od 500 tona brašna omogućila da ponovo proradi osam narodnih kuhinja u Srbiji, koje nisu mogle da funkcionišu zbog nestašice brašna, a samim tim i hleba.

Nova isporuka kompanije "Viktoria group", biće izvršena u petak, 04. 12. 2009. narodnim kuhinjama u Vojvodini: Kikinda, Čoka, Novi Kneževac i Mali Iđoš.

Osim preduzeća, u ovoj akciji učestvuju i građani koji su slanjem SMS poruka na broj 2500 donirali gotovo milion i po dinara.

Pozivamo sve kompanije i pojedince, nevladine i međunarodne organizacije koje imaju mogućnost da se pridruže ovoj plemenitoj akciji čiji je cilj ublažavanje efekata krize i siromaštva u Srbiji.

Akcija "Hrana za sve" nije vremenski ograničena i trajaće do vidljivog poboljšanja stanja socijalno najugroženijeg stanovništva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.