Izvor: B92, 16.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć najsiromašnijim penzionerima

Beograd -- Rasim Ljajić kaže da će Vlada Srbije do kraja meseca razgovarati o merama za pomoć najsiromašnijim građanima.

Apel da državni organi "što pre" nađu način da pomognu građanima sa najnižim primanjima, uputio je tokom prošle sedmice predsednik Srbije Boris Tadić.

Na konferenciji za novinare, posle razgovora sa predstavnicima Saveza penzionera Srbije, ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić je naveo da su materijalno najugroženiji 400.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << penzionera koji mesečno primaju manje od 8.000 dinara.

Ljajić je rekao da će posle konsultacija sa ministrom finansija do kraja meseca predložiti Vladi da odobri isplatu jednokratne pomoći za tu kategoriju građana.

Preliminarni predlog je da penzionerima sa najnižim primanjima bude isplaćena jednokratna pomoć od 3.000 dinara, objasnio je Ljajić, ali je rekao da će se tačan iznos utvrditi posle konsultacija sa Ministarstvom finansija.

Ljajić je kao sledeće na listi materijalno najugroženijih u Srbiji naveo 56.000 porodica koje primaju socijalnu pomoć i oko 200.000 porodica koje imaju pravo na dečji dodatak.

On nije naveo da li država planira da dodatno pomogne tim kategorijama građana.

Ministar za rad i socijalnu politiku je posetio Savez penzionera Srbije da bi, kako je rekao, najavio i početak sveobuhvatnih reformi u sistemu penzijsko-invalidskog osiguranja u Srbiji.

Predsednik Saveza penzionera Srbije Jovan Krkobabić rekao je da je poseta ministra za rad i socijalnu politiku tom udruženju "dobar znak".

Prema njegovim rečima, penzioneri ne žele privilegije, već traže da budu tretirani kao i druge kategorije građana Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.