Izvor: B92, 28.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć maloletnim delinkventima

Beograd -- Maloletnička delinkvencija postaje sve ozbiljniji problem u Srbiji, pa je nekoliko organizacija počelo programe podrške.

Statistika beleži sve više težih prestupa, a policija registruje sve mlađe delinkvente. Samo u Beogradu godišnje biva evidentirano oko 2.000 maloletnih prestupnika. Međunarodna mreža pomoći IAN, u saradnji s Gradskim centrom za socijalni rad, pokreće osposobljavanje delinkvenata za zapošljavanje.

U Beogradu godišnje biva zabeleženo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << blizu 2.000 maloletnih prestupnika, koji sve češće čine imovinske delikte sa elementima nasilja. U Beogradu je u prvih pet meseci evidentirano 220 teških krađa, 40 više nego u istom periodu prošle godine.

U porastu je i broj krivičnih dela protiv života i tela, odnosno nanošenje teških i lakih telesnih povreda. Ove godine zabeleženo je jedno teško ubistvo, tri ubistva i četiri ubistva u pokušaju.

Ljubinka Marković, savetnica za maloletničku delinkvenciju, kaže da je broj teških krivičnih dela povećan. "Ono što veoma zabrinjava je da srećemo decu koja nemaju osećaj odgovornosti za počinjena teška krivična dela. Takođe, ta deca su sve mlađa, sve češće srećemo decu koja su krivično neodgovorna, ali su izvršioci teških krivičnih dela", kaže ona.

Trideset šest maloletnih delinkvenata, koji imaju vaspitni nalog ili izrečenu posebnu obavezu suda ili tužilaštva da se osposobe za neko zanimanje, imaće priliku da učešćem u projektu izađu iz maloletničkog kriminala.

Radi se o petomesečnom projektu Edukativna i psihološka podrška maloletnim učiniocima krivičnih dela. Kroz intenzivan program edukacije i psihološke podrške, pored obrazovanja, radiće se i na njihovom pravilnom razvoju i jačanju lične odgovornosti.

Branko Vujadinović, koordinator projekta IAN, kaže da će u tom programu svaki polaznik dobiti priliku da pohađa tri različita kursa.

"Jedan je kurs asertivnog ponašanja, gde se asertivnost nudi kao kontramogućnost u odnosu na agresivno ponašanje. Tu su i upravljanje sobom i sopstvenim emocijama, a imamo i rešavanje konflikata, odnosno kontrolisanje konflikata", kaže on.

Mikana Stevanović, iz Centra za socijalni rad Novi Beograd, kaže da je obuka koncipirana tako što je podeljena na nekoliko delova, što za mlade delinkvente može biti veoma dobro jer oni brzo mogu da dođu do vidljivih rezultata, što za njih može biti pozitivno potkrepljenje.

"Oni tako dobijaju informaciju da i oni mogu biti dobri jer biti dobar je vrlina koja se uči, a njihova istorija je najčešće istorija neuspeha", kaže ona.

Prema najavama koordinatora projekta, polaznici će za pet meseci imati više od 180 sati različitih treninga, kroz školu kompjutera, koja će rezultirati dobijanjem zvanično priznatog sertifikata, a pohađaće i školu engleskog jezika i školu socijalnih veština, koje će im pomoći da bolje kontrolišu svoje emocije i ponašanje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.