Izvor: B92, 12.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć izbeglicama oko imovine

Beograd -- Organizacija "Trkulja i saradnici" osnovana je da bi pružala sve vidove pomoći izbeglicama iz Hrvatske u vezi sa njihovom imovinom.

Radi se o ostvarivanju prava na svoju imovinu, izjavio je osnivač te organizacije Đuro Trkulja. On je rekao da će se ta organizacija, u saradnji sa advokatima u Hrvatskoj, baviti tužbama protiv Agencije za prodaju nekretnina Hrvatske, preko koje su prodavane nekretnine izbeglih lica i brisanjem imena Srba iz katastarskih knjiga, zatim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pitanjem stanarskih prava i isplaćivanja penzija.

On je rekao da su najveći problemi u ostvarivanju tih prava na području Šibenika, Zadra, Splita i Knina, i dodao je da, po njegovoj oceni, "demarkaciona linija između izvršne i pravosudne vlasti ne postoji" u Hrvatskoj.

Trkulja je kao dodatni problem naveo rasprostranjenu primenu zakona iz SFRJ "čak i kad su stavljeni van snage novim zakonima".

On je rekao da se ta organizacija, od kada je formirana, pre mesec dana, obratila Vladi Srbije, ali nije dobila odgovor, i Izvršnom veću Vojvodine, koje je deklarativno izrazilo volju da pomogne.

Trkulja je rekao da je njegov zahtev za povraćajem imovine jedini takav slučaj koji je do sada rešen pred sudovima u Hrvatskoj.

On je 2002. pokrenuo postupke pred sudovima u Korenici i Gospiću, a u septembru 2005. sud u Gospiću doneo je pravosnažnu odluku da je on neosporni vlasnik dela zemljišta koje je njegova porodica posedovala na području Plitvičkih jezera do 1941. godine, a koja je bila nacionalizovana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.