Pomen žrtvama iz Orahovca

Izvor: S media, 18.Jul.2009, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomen žrtvama iz Orahovca

Na Orlovači služen pomen žrtvama napada albanskih separatista 1998. godine na Orahovac i okolna srpska sela. Tada je ubijeno petoro, a oteto 35 Srba. U masovnim grobnicama pronađena 24 tela koja su sahranjena na Orlovači. Zločinci još nisu privedeni pravdi.

U crkvi Svetog Prokopija, na beogradskom groblju Orlovača, pomenom je obeležena 11. godišnjica od zločina albanskih separatista, pripadnika takozvane OVK, u Orahovcu i okolnim srpskim selima.

U tom napadu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << 18. jula 1998. godine, u Orahovcu i okolnim selima, pet osoba je ubijeno, 35 muškaraca oteto i odvedeno u nepoznatom pravcu, a srpsko stanovništvo iz sela Retimlje i Opteruša proterano. Na groblju Orlovača sahranjeni su posmrtni ostaci 24 osobe.

"U znak sećanja na njih, kad god budemo mogli, podsećaćemo i našu i međunarodnu zajednicu da su stradali nevini civili odvedeni iz svojih kuća, sa svojih ognjišta, bez ikakvog razloga, samo zato što su bili Srbi. Do danas nijedan Albanac zbog tih zločina nije priveden", rekla je sekretar Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji Olgica Božanić.

"Posmrtni ostaci sahranjenih na Orlovači, otkriveni su u masovnim grobnicama Volujak i Mališevo 2005. godine", objasnila je Božanićeva, rođena Kostić.

Jedanaest članova njene porodice sahranjeno je na groblju u Beogradu. Kako kaže, slučaj Orahovac 1998. ispitivalo je Tužilaštvo Haškog suda, ali nije podiglo optužnicu, kao ni međunarodni sud pri UNMIK-u, koji je preuzeo taj predmet.

Podseća da je priveden jedino Sinan Morina, ali je oslobođen optužbi navodno u nedostatku dokaza, a sada su oči porodica žrtava uprte u srpsko Tužilaštvo za ratne zločine.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.