Izvor: Politika, 11.Apr.2010, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Po­men Slav­ku Ću­ru­vi­ji

Predstavnici Evropske unije, novinarskih udruženja, resornog ministarstva, kolege i prijatelji odali su juče poštu i položili cveće na mestu na kome je 11. aprila 1999. godine ubijen novinar Slavko Ćuruvija. Oni su još jednom od vlasti zatražili da pronađe i kazni odgovorne za njegovo ubistvo.

Šef delegacije EU u Beogradu Vensan Dežer je istakao da su sloboda štampe i govora osnove na kojima počiva Unija i da njima moraju biti privržene i zemlje koje joj se približavaju. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „U znak sećanja na život i rad Slavka Ćuruvije, koji je ubijen zato što je obavljao svoj posao, hrabro štiteći slobodu štampe, pozivam vlast da učine sve kako bi istrage o ubistvima novinara privela kraju i procesuirala odgovorne”, kazao je Dežer, a preneo Tanjug.

Ministar kulture Nebojša Bradić je rekao da novinari u Srbiji danas više nisu ugroženi na svojim radnim mestima, prenela je Beta.

„Položaj novinara bolji je nego pre 11 godina, kada je ubijen Ćuruvija”, naveo je Bradić, dodajući da je Ćuruvija u temelj tog boljitka ugradio svoj život.

Novoizabrani predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Đorđe Vlajić je ocenio da je pre 11 godina Slavko Ćuruvija „streljan”.

„Tražimo od nadležnih institucija da obave svoj posao, otkriju ubicu i one koji su to ubistvo naložili, privedu ih pravdi i time pošalju poruku društvu da se zauvek raskrstilo sa uskraćivanjem slobode govora”, naveo je on.

Predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović kazala je da su novinari Srbije ogorčeni zato što ubice nisu pronađene ni 10 godina od, kako je rekla, dolaska demokratske vlasti, navodi Tanjug. „Vlasti su nas razočarale jer niko nije učinio ništa da pronađe ubice”, rekla je Smajlovićeva i dodala da je ovo godina kada „treba izvršiti poseban pritisak na vlast” kako bi se dobili odgovori na ozbiljna pitanja od policije i tužilaštva.

Lider Srpskog pokreta obnove i prijatelj pokojnog Ćuruvije Vuk Drašković je kazao da nema potrebe da se od vlasti traži da kaže ko je ubica jer „svi dobro znamo ko je u to vreme bio šef državne bezbednosti”. „Milan Radonjić je komandovao operacijom praćenja, koja je završena streljanjem, dok je Ratko Romić sa mesta zločina autom prevezao one koji su pucali, a znamo i koje je tada bio šef države, a ko njegova supruga”, poručio je Drašković.

M. A.

[objavljeno: 12/04/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.