Izvor: B92, 12.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Položaj studenata sa hendikepom

Beograd -- Najveći problem studentima sa hendikepom u Srbiji jeste fizički pristup fakultetu.

Mreža mladih i studenata sa hendikepom Jugoistočne Evrope, organizovala je istraživanje o položaju studenata sa hendikepom na univerzitetima u regionu. U Srbiji je anketirano ukupno 175 studenata što je oko 50 posto studenata sa hendikepom. Prema rezultatima istraživanja čak oko 80 posto njih kaže da nema problema sa diskriminacijom na fakultetu,

Međutim, Goran Pavlović, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz Udruženja studenata sa hendikepom smatra da su ti podaci posledica njihovog visokog praga tolerancije.

Goran Pavlović, kaže da je njihovo udruženje učestvovalo u izradi Zakona o visokom obrazovanju, gde je amandmanima uspelo da uvede kategoriju studenata sa hendikepom. Fakulteti su sada obavezni da obezbede alternativne načine polaganja ispita i držanja nastave. Međutim, fizički pristup fakultetu je i dalje najveći problem: "Mi smo imali dosta razgovora sa pokojnim premijerom Đinđićem i mnogo tema je pokrenuto i počele su čak neke akcije, počela je bila akcija 'Spusti rampu', sa ciljem da se svi fakulteti u Beogradu učine dostupnim. To kada se sve sabralo, kada smo izračunali koliko rampi treba sa bi se čitav akademski deo građevina učinio dostupnim, to ova zemlja ne može da ispoštuje".

Iako se dosta stvari promenilo nabolje u poslednje vreme, studenti sa hendikepom u Srbiji se i dalje suočavaju sa mnogim problemima. Nedostatak knjiga na Brajevom pismu i knjiga u zvučnom obliku, nedostatak prevoza za korisnike kolica, nepriznavanje određenih vrsta hendikepa i izolovanje studenata sa hendikepom u posebne studentske domove su samo neki od postojećih problema.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.