Izvor: Blic, 19.Jul.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polovina građana smatra da je premalo žena u politici

Manje od polovine građana, tačnije 48 odsto starijih od 18 godina, smatra da je premalo žena u političkom životu Srbije, pokazalo je najnovije ispitivanje javnog mnjenja koje su sproveli istraživači "Stratedžik marketinga".

Terensko istraživanje o učešću žena u političkom životu Srbije (bez pokrajine Kosovo i Metohija) sprovedeno je tokom marta u 67 opština, na reprezentativnom uzorku od 2.500 ispitanika. Prema rezultatima, većina od 57 odsto žena uverena je da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su pripadnice ovog pola "tek nešto malo" prisutne u politici, dok tako misli samo 39 procenata muškaraca. Od ukupnog broja građana Srbije, 35 odsto smatra da su žene u politici prisutne taman koliko treba", dok se mišljenja suprotnih polova razlikuju - tako misli 41 odsto muškaraca i samo 29 odsto žena.

Devet odsto punoletnih stanovnika Srbije veruje da su žene "previše prisutne u politici", s tim što tako misli 10 odsto pripadnika "jačeg pola", a sedam odsto pripadnica "lepšeg pola". Istraživanje je pokazalo da građani s višim obrazovanjem u većem broju smatraju da su žene premalo prisutne u politici, ali su razlike u shvatanjima, kada je reč o obrazovnom nivou, veće među muškarcima nego ženama. Tako 29 odsto muškaraca koji su završili osnovnu školu smatra da su "žene jedva nešto malo prisutne u politici", dok isto misli 46 odsto onih sa srednjim i 42 odsto s višim i visokim obrazovanjem. Što se tiče samih žena, većina - 54 procenta i s najnižim obrazovanjem veruje da je premalo pripadnica njihovog pola u politici, a taj procenat raste sa stepenom obrazovanja i do 65 odsto.

Anketirani između 30 i 44 godine u većem procentu od drugih smatraju da je u politici premalo žena, s tim što tako misli veći broj samih žena - 61 odsto, a manje od polovine muškaraca - 45 odsto. Najmanje je onih koji dele ovo mišljenje među starijim muškarcima, iznad 60 godina starosti - 34 procenta. Od 48 odsto onih koji smatraju da je premalo žena u politici, većina od 60 procenata veruje da je glavni razlog tome što žene imaju manje mogućnosti nego muškarci da se politički angažuju. Tako, međutim, misli tek 29 procenata ukupne populacije, a 28 odsto veruje da su žene manje zainteresovane za politički angažman, dok pet odsto smatra da su žene manje sposobne za tu vrstu posla. Istraživanje je sprovedeno jula 2007. godine i pokazalo je da 56 odsto muškaraca i 41 odsto žena veruje u iste šanse pri zapošljavanju. Taj procenat je veoma visok (preko 80 odsto) kada je reč o oblasti obrazovanja, ali u princip jednakih šansi, kada je reč o karijeri i politici, veruje 56 odsto muškaraca, ali tek trećina, ili 39 procenata žena.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.