Izvor: Politika, 28.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polka u Guči

Stari bunari u selu Tripkovo i jezero na Zlatiboru pogodan su ambijent za letnju pozornicu. – Uskoro moderan ski-centar na Torniku Selo teatar Tripkovo. Kao Grad teatar Budva. Zašto da ne, kažu čajetinski opštinari. Slažu se i seljani. Desetak starih bunara, česma u sredini. I mnogo drveća čije krošnje natkriljuju ogroman prostor koji se već polako pretvara u letnju pozornicu.

– Zaista bi bila šteta da se u tom prelepom ambijentu i izvanrednoj prirodi ne otvori >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pozorišna scena – smatra Milan Lazović, zamenik predsednika opštine Čajetina. – Mogle bi tu da se igraju i vrhunske predstave, ali da to istovremeno bude i mesto gde će nastupati i pevači, folklorna društva.

Milan svoje rodno Tripkovo vidi kao kulturni centar zlatiborskog kraja. Veli da bi ovde mogli da se organizuju i koncerti, umetničke kolonije, književne večeri. I eto prilike za okupljanje glumaca, reditelja, scenarista, slikara, pisaca, novinara, i domaćih i stranih.

U seoskoj školi je izložbena postavka umetničkog stakla. Odmah do škole je "Tifani" radionica u kojoj se izrađuju predmeti od stakla, vitraži za hotele, kafiće. Jedna od većih porudžbina bila je ona za halu "Limes" u Novom Beogradu. Radi se tu i za Rusiju, BiH, Kosovo. Nakit, činije, ogledala. U Tripkovu već ima i apartmana. Kategorisane su i sobe u seoskim kućama. Tako se stvorila i šansa za meštane da dodatno zarade.

– Ne treba tu toliko mnogo novca, koliko ljudi od ideja, stručnjaka, pre svega onih čiji su koreni sa ovih zlatiborskih proplanaka. Jer njima je najviše stalo do Zlatibora i okolnih sela. Zlatibor odavno privlači i strane i domaće turiste zbog veoma dobre klime, zdrave hrane. Sada je postao i miljenik Srbije. To treba iskoristiti i od ovog kraja napraviti turističku i kulturnu meku. I turistima ponuditi više od vazduha i hrane. Zlatibor i sada ostvari milion noćenja godišnje – priča Milan koji se nedavno vratio iz zvanične posete Sloveniji.

Oduševljen je kako je ta zemlja uređena, čista. Sve je na svom mestu. Svuda su dobri putevi. Nema neosvetljenih delova. Trava je svuda pokošena. I Milan bi želeo da tako izgleda bar područje opštine Čajetina.

– Da bi se privukli gosti iz Slovenije na Zlatibor, bilo bi dobro da na saboru u Guči jedno veče bude posvećeno slovenačkom folkloru, da tada na primer svira samo slovenački orkestar.

Moraju se naravno popraviti i uslovi života na selu. Zato je jedan od prioritetnih projekata izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru. I edukacija stanovništva.

– To je zapravo nastavak saradnje s norveškom vladom – objašnjava zamenik predsednika Čajetine. – Dobijamo milion i po evra za to. Voda nam je na prvom mestu.

Planira se i preuređenje prostora oko jezera na Zlatiboru. Deo jezera bi trebalo da se preuredi u bazen, a okolina da se pretvori u letnje pozornice, manju i veću. Razmišlja se i o ustanovljenju pozorišnog festivala na ovoj planinskoj lepotici.

Čajetinsko rukovodstvo nije zaboravilo na skijaše. Rade na tome da se u dogledno vreme napravi ski-centar na Torniku. Za taj projekat država daje 700 hiljada evra koji treba da se ulože u infrastrukturu. Raspisan je i tender za izvođača radova. Ski-centar će biti dat u zakup na 99 godina. Biće tu ski-staze i lift, žičare. Predviđa se i pravljenje veštačkog snega. Izgradiće se uz to i novi putevi.

– Za nas je veoma važan projekat gasovoda Užice – Zlatibor. Trebalo bi da se ove jeseni krene u njegovu realizaciju. Tu je i izgradnja cevovoda za snabdevanje Mačkata. Dobili smo već novac za uređenje Stopića pećine, u selu Rožanstvo. Tu su te veoma retke bigrene kade. U jesen i proleće tu kaskadno preliva voda, pa sve izgleda kao dvorana u kadama. Selo Kriva Reka dobiće veliku stočnu pijacu – nabraja Milan Lazović šta je sve čajetinsko rukovodstvo planiralo da uradi u ovom kraju.

Sve u cilju da se ovde što više razvije turizam i dovedu gosti iz svih krajeva sveta. I – poboljšaju uslovi za život.

Aleksandra Brkić

[objavljeno: 28.09.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.