Izvor: TangoSix.rs, 17.Mar.2016, 09:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljski ministar odbrane nazvao udes predsedničkog aviona iz 2010. godine terorističkim napadom

Poljski mediji su pre četiri dana preneli izjavu ministra odbrane Antonija Mačereviča da je avionska nesreća u kojoj je stradao predsenik te države 2010. godine bio teroristički napad koji je preduzet kako bi Poljska ostala bez rukovodstva.
Iako Rusija nije optužena za ovu nesreću sutradan je reagovao pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov koji je izjavu Mačereviča nazvao šturom, neutemeljenom, rekao je da je zasnovana na glasinama i da nema veze sa realnošću.
>> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << />U avionskoj nesreći putničkog aviona za prevoz važnih osoba tipa Tu-154M Ratnog Vazduhoplovstva Poljske 10. aprila 2010. poginulo je svih 8 članova posade i 88 putnika među kojima je bio i tadašnji poljski predsednik Leh Kačinski, njegova žena kao i deo državnog i vojnog vrha Poljske. Avion se srušio u pokušaju posade da sleti na aerodrom Smolensk na kome su vladali složeni meteo uslovi.
Međudržavna vazduhoplovnotehnička komisija je 2011. godine objavila konačni izveštaj o rezultatima istrage u kome se navodi da je neposredni uzrok pada aviona odluka posade da se ne sleće na alternativni aerodrom. Takođe u izveštaju je navedeno da su padu aviona doprineli i nedostaci u obezbeđenju leta kao i nedovoljna obučenost posade.
Interesantno je da je ubrzo nakon ovog udesa poljski vojni vrh raspustio jedinicu koja je bila zadužena za prevoz veoma važnih ličnosti, skoro sve avione povukao iz upotrebe a nabavljeni su novi.
Poljska strana je paralelno vodila i svoju nezavisnu istragu a prošle godine Poljaci su pripremali optužnicu protiv dva ruska kontrolora leta jer smatraju da su delimično krivi za katastrofu. Kontrolori se terete da su određenim postupcima doveli avion u opasnu situaciju i da su nenamerno izazvali nesreću. Pritom se poljsko javno tužilaštvo slaže da je kao glavni uzrok udesa bila greška posade. Međudržavna komisija je međutim odbacila ove optužbe.
Mnogi analitičari smatraju da je sve ovo samo deo histerije protiv Rusije koja vlada u Poljskoj a koju delom proizvode poljski političari. Sadašnji ministar odbrane Antoni Mačerevič je postavljen na tu poziciju nakon izbora, u novembru prošle godine i za kratko vreme je već imao nekoliko oštrih izjava među kojima je i ova o udesu predsedničkog aviona.
Samo dan pre ove izjave Mačerević je objavio da ovog leta Poljska postaje punopravan član NATO-a. Prethodno je pozvao na to da se oružane snage Poljske skoro udvostruče usled vojnih pretnji a u januaru je Poljsku nazvao državom koja se nalazi na ‘’prvoj liniji’’.
Mačerevič je član političke partije ‘’Pravo i pravda’’ čiji je predsednik Jaroslav Kačinski, bivši premijer i brat pokojnog Leha Kačinskog. Jaroslav Kačinski je nekoliko puta tvrdio da pad aviona kod Smolenska nije bio nesreća i da se nije desio slučajno.
The post Poljski ministar odbrane nazvao udes predsedničkog aviona iz 2010. godine terorističkim napadom appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.