Poljoprivrednici najavili protest

Izvor: S media, 10.Avg.2009, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljoprivrednici najavili protest

Proizvodjači maline iz užičkog kraja, proizvodjači pšenice iz Banata, kao i poljoprivrednici iz Šapca u sredu će organizovati zajednički miran protest ispred sedišta Vlade Srbije, saopšteno je iz Udruženja proizvodjača jagodičastog voća "Vilamet" iz Arilja.

Kako je saopšteno, na jučerašnjem sastanku predstavnika udruženja "Vilamet", proizvodjača pšenice iz Banata i Unije proizvodjača grada Šapca, dogovoreno je održavanje protesta ispred sedišta Vlade zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << "katastrofalnog stanja u poljoprivredi".

Medju razlozima za održavanje protesta, navedeno je i to što Ministarstvo poljoprivrede "nije ispunilo zahteve proizvodjača", kao i neodržavanje nekoliko obećanih sastanaka "od strane Ministarstva poljoprivrede iz ko zna kojih razloga".

Kako je ranije izjavio predsednik "Vilameta" Dragiša Terzić, protest će trajati dok proizvodjači "ne dobiju cenu svojih proizvoda".

Zahtev proizvodjača maline je da akontna cena maline bude 160 dinara, kao i da se dalje prate tokovi izvoza maline, kako bi se postigla cena od dva evra.

Poslednji sastanak sa malinarima, koji je trebao da bude održan 4. avgusta u Ministarstvu poljoprivrede, otkazan je. Prethodni sastanak održan je 31. jula, a tom prilikom Terzić je potpisao izjavu koja potvrdjuje ranije donete mere Ministarstva poljoprivrede.

Proizvodjači malina iz užičkog kraja organizovali su 30. jula, posle neuspešnog sastanka malinara i hladnjačara, u Arilju miran protest, posle koga je oko stotinu njih krenulo pešice za Beograd. Protestna šetnja prekinuta je nakon poziva Ministarstva poljoprivrede da proizvodjači dodju na sastanak.

Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je posle tog sastanka da u kontinuitetu radi na rešavanju problema povodom ovogodišnjeg otkupa malina i izrazilo nadu "da će se rešenje ovih problema naći na nekom od narednih sastanka".

Ministarstvo je navelo i da je uradilo sve u svojoj nadležnosti kako bi izašlo u susret proizvodjačima malina i istovremeno zatražilo od vlasnika hladnjača da podignu akontnu cenu malina.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.