Politička korupcija vlada Srbijom

Izvor: S media, 26.Maj.2010, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politička korupcija vlada Srbijom

Ne sumnjam u ozbiljnost namera Vlade Srbije da se bori protiv korupcije. Ipak, ostaje ona politička korupcija u čije suzbijanje je uloženo manje energije, i gde se, uslovno rečeno, ne grebe ispod površine – izjavio je predsednik nevladine organizacije Transparentnost Srbija Vladimir Goati.

Goati je šesticom ocenio rad Vlade Srbije u borbi protiv korupcije.

-Partije u Srbiji su najmoćniji činilac korupcije-rekao je Goati naglašavajući slabost društva da >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << se uhvati u koštac sa time.

On je podsetio da gradjani vide samo vrhove afera koji je bilo mnoga, kao što su „satelit“ ili „ kofer“ , ispod čije se površine ne grebe.

Goati je izrazio nadu da će, uprkos krupnim propustima u reformi pravosuđa, reformisano sudstvo imati više uspeha u borbi sa korupcijom. Ipak, kako kaže, odgovornost nije samo na njima već i na političkoj vlasti.

Govoreći o blanko ostavkama u parlamentu Goati je to nazvao partijskim mobingom.

-Za uspešnu borbu protiv korupcije potrebna je promena izbornog sistema i ukidanje institucije blanko ostavki narodnih poslanika- ocenio je Goati.

Programski direktor Transparentnost Srbije Nemanja Nenadić je naglasio da smatra izuzetno značajnim što je Ustavni sud svojom odlukom od 21. aprila stavio van snage nedemokratske odredbe Zakona o lokalnim izborima koje ustanovljavaju posredni (proporcionalni) izborni sistem i omogućavaju blanko ostavke.

Saradnica Transparentnosti Srbije Bojana Medenica je istakla da je nova Rezolucija Saveta Evrope o zaštiti zaposlenih koji prijave slučajeve korupcije značajna za Srbiju

Medenica je izrazila nadu da će uskoro i Skupština Srbije izglasati takvu rezoluciju.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.